.
 

News 2004
<< previous next >>

Een gezond hart : borst beter dan papfles

Regelmatig staan we voor verrassingen bij de onderzoeken naar de weldaden van moedermelk. Dit keer gaat het over cardiovasculaire preventie op lange termijn waar de borst eens te meer een troefkaart uitspeelt. Nog maar eens een overwinning van moeder natuur…

Door Nicolas Rousseau

News van :
09 Juni 2004

het artikel drukken

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) overlijden jaarlijks wereldwijd 17 miljoen mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Een team van Britse vorsers suggereert dat er een bijzonder eenvoudige oplossing bestaat om dat cijfer aanzienlijk te doen afnemen: borstvoeding. Moedermelk vermindert niet enkel de risico's op infecties en allergieën maar ook het risico op obesitas een aantal jaren later. Ze heeft daarenboven een “cardiobeschermend” effect. Dat voordeel zou vooral merkbaar zijn wat betreft het gehalte van goede en slechte cholesterol.

Om die hypothese te toetsen heeft een team van het Institute of Child Health in Londen 926 baby's gevolgd die op tijd geboren waren en ofwel borstvoeding ofwel diverse vormen van flesvoeding voor zuigelingen kregen. Van die steekproef werden 216 kinderen verder opgevolgd tot aan hun adolescentie, tussen 13 en 16 jaar. Dan werd een bloedonderzoek uitgevoerd om de waarden van goede (HDL) en slechte (LDL) cholesterol te bepalen alsook van de concentratie van een merker-eiwit van het cardiovasculaire risico (het C-reactieve proteïne of CRP).

Meer borst, minder cholesterol

De kinderen die het langst moedermelk kregen, vertoonden een LDL/HDL cholesterol verhouding die 14 % lager was dan die van de kinderen die uitsluitend flesvoeding of slechts gedurende korte tijd borstvoeding hadden gekregen. Moedermelk bleek dus de slechte cholesterol te doen dalen en de goede te doen stijgen, een gunstig effect dat ook jaren na de borstvoeding bleek te bestaan! De betere gezondheid van de slagaders van de kinderen die moedermelk hadden gekregen bleek tevens uit de lagere concentraties van CRP in de “borst-“ tegenover de “fles-groep”.

Parallel met dat zuiver biologisch effect hebben de Britse onderzoekers eveneens vastgesteld dat kinderen onder borstvoeding in de loop van de eerste levensmaanden minder snel aankwamen dan de kinderen die met de fles werden grootgebracht. Dat zou eveneens de mindere cardiovasculaire risicofactoren kunnen verklaren.

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingdeskundige

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés