Vaak is wel geweten wat er moet gebeuren op gebied van gezonde voeding maar wordt het niet gedaan. Zo is gekend dat een voeding die rijk is aan micronutriënten en beschermende fytochemische verbindingen, met name door consumptie van groenten en fruit, preventief werkt tegen kanker. Maar daartoe dient de voeding dan nog wel aangepast.
In een poging om de kloof tussen theorie en praktijk te dichten hebben de vorsers van het Cancer Prevention and Control Program van de universiteit van California, in San Diego (USA) een innoverende interventie opgezet om gezonder te gaan eten meer te motiveren: het telefoonconsult. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek met als doel borstkanker te voorkomen (The Women's Healthy Eating and Living Study ou WHEL Study).
Doel van die persoonlijke consulten was een voeding aan te nemen die rijk is aan voedingsvezels, arm aan vetten en met veel groenten en fruit rijk aan carotenoïden en andere beschermende fytochemische elementen.
Gedragstherapie
Het onderzoek werd uitgevoerd bij 2 970 deelneemsters verdeeld in een “ interventiegroep” (bij wie regelmatig persoonlijke telefoonconsulten werden gedaan) en een controlegroep (adviezen bij het begin + gedrukte documenten). De voedingsaanbreng en de plasmawaarden van diverse carotenoïden (die een weerspiegeling zijn van de aanbreng van groenten en fruit) werden geëvalueerd bij het begig en na 12 maanden.
De resultaten wijzen uit dat de methode vruchten afwerpt. In de interventiegroep nam het groenteverbruik toe met 82 %, dat van fruit met 18 %, van vezels van 3,04 naar 4,16 g/MJ, en de energie uit lipiden daalde van 28,6 naar 23,7 % van de totale calorieën. De carotenoïden in het plasma stegen eveneens: + 223 % voor alfa-caroteen, + 87 % voor bêta-caroteen, + 29 % voor luteïne, + 17 % voor lycopeen; dat bevestigt dus de gegevens over de voeding. Bij de controlegroep daarentegen werd helemaal geen verschil vastgesteld wat betreft de concentraties van de carotenoïden.
Dit onderzoek toont dus aan hoe belangrijk het is mensen persoonlijk op te volgen, op basis van gedragstherapie, om hen te motiveren gezonder te gaan eten.
Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingdeskundige
Ref. :
Pierce JP et al. J Nutr 2004;134(2):452-8. |