.
 

News 2004
<< previous next >>

Fast-food : niet alle adolescenten gelijk

Alhoewel men vaak aan fast-food een buitensporige calorieaanbreng kan verwijten, blijft de rol ervan bij obesitas controversieel. In een nieuwe studie werd aangetoond dat het gewicht van invloed is…

Door Nicolas Rousseau

News van :
24 Juni 2004

het artikel drukken

De laatste jaren is het bezoek door kinderen aan fast-foodrestaurants (hamburgers, pizza's en andere) sterk toegenomen, vooral dan door de oudere kinderen en dat verloopt parallel met de epidemie van obesitas. Het besluit ligt voor de hand en de snelbedieningsrestaurants worden dan ook geconfronteerd met intentieprocessen of zelfs soms met juridische acties rechtstreeks tegen de multinationals van de sector.

Het gaat hier om een echt maatschappelijk debat waarbij toch een ding niet uit het oog mag verloren worden: iedereen die naar een fast-foodrestaurant gaat is niet altijd obees! En zelfs bij geregeld fast-fooverbruik gaat dat niet altijd gepaard met overgewicht. Wie zijn die “bevoorrechten” en hoe kan dergelijk paradoxaal fenomeen worden verklaard?

Dikkerds eten meer

Die vraag stelden zich recent vorsers van het Kinderziekenhuis in Boston en zij volgden twee groepen adolescenten tussen 13 en 17 jaar oud: de eerste groep waren jongeren met overgewicht en de tweede adolescenten met een voor hun leeftijd ideaal gewicht. De studie omvatte twee fasen.. In de eerste fase werd een " extra-large " maaltijd genomen in een fast foodrestaurant gedurende een uur. In de tweede fase werd gedurende twee dagen een nauwkeurige evaluatie uitgevoerd van het voedingsverbruik thuis na het bezoek in een restaurant al dan niet fast-food.

Resultaat : alle deelnemers hadden een indrukwekkend aantal calorieën verorberd in de fast food (1678 kcal gemiddeld), wat overeenkwam met het equivalent van 60 % van de dagelijkse energiebehoeften ! Maar in absolute waarde diende het calorieexces vooral toegeschreven op rekening van de adolescenten met overgewicht: gemiddeld 1860 kcal tegenover 1458 kcal in de andere groep.

Erger nog: de rekening van dagelijkse energie was eveneens meer gezouten op de fast-food-dag bij de obese adolescenten: 2703 kcal tegenover 2295 kcal op de dagen " zonder ", hetzij een toename met bijna 400 kcal… Tegenover dergelijke calorielawine slagen de obese jongeren er niet in dat te compenseren met de volgende maaltijden.

Omgekeerd herstelt de adolescent met een normaal gewicht de balans op de dagen dat hij normaal eet. Er bestaat inderdaad geen invloed van de fast-food op de dagelijkse energieaanbreng : 2575 kcal tegenover 2622 kcal op de dagen " zonder ". Ongetwijfeld krijgen die jogneren nog de boodschappen van verzadiging vanwege hun lichaam door in hun hersenen. Gegevens wijzen erop dat de invloed van fast-food op het lichaamsgewicht afhangt van het …gewicht.

Nicolas Rousseau
Diëtist Voedingdeskundige

Bron :
Ebbeling CB et al. JAMA 2004 ;291(23):2828

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés