.
 

News 2004
<< previous next >>

Obesitas : de soft-drinks op de beklaagdenbank

De hypothese werd al vaak aangehaald voor kinderen. Nu krijgt ze alsmaar meer gewicht bij volwassenen, vooral ook in verband met type 2 diabetes...

Door Nicolas Rousseau

News van :
01 septembre 2004

het artikel drukken

Tussen 1977 en 1997 is de consumptie van soft-drinks met 61 % toegenomen bij de volwassen Amerikanen. Parallel is “toevallig” de frequentie van obesitas en type 2 diabetes geëxplodeerd in de statistieken in het land van Uncle Sam. Volgens verschillende Amerikaanse deskundigen is de verzotheid op de suikerdrankjes waarschijnlijk een van de knelpunten van het probleem. Nu blijkt immers duidelijk dat het lichaam (en de hersenen in het bijzonder) de calorieaanbreng vanuit vloeistoffen moeilijker kan controleren dan die vanuit vast voedsel. Met andere woorden: iemand die regelmatig limonade drinkt of een drank met gesuikerde cola doet een « extra » op die niet gecompenseerd wordt door de voedselaanbreng te verminderen. Het is veeleer het omgekeerde: de amateur van soft-drinks eet meer…

Suiker met een bittere smaak

Op termijn heeft dergelijke toestand een ernstige weerslag op de gezondheid. Volgens de onderzoekers van het Boston Medical Center in de Boston University School of Medicine, in Massachusetts, hebben volwassenen die regelmatig gesuikerde dranken drinken een hoger risico op type 2 diabetes en obesitas. Het onderzoek in kwestie heeft aangetoond dat bij vrouwen een dagelijkse inname van minstens een suikerfrisdrank het risico op type 2 diabetes met 83 % doet toenemen in vergelijking met vrouwen de dergelijke drank slechts een keer per maand gebruiken. Door meer soft-drinks te gebruiken zijn er ook uitgesproken gevolgen op het silhouet : als vrouwen uit deze steekproef van een frisdrank per week overschakelden naar minstens een per dag gaat dat gepaard met een meer uitgesproken gewichtstoename in de loop van vier jaar dan voor gelijk welke andere drank. Die twee verbanden blijven bestaan ook na eliminatie van verstorende factoren zoals fysieke activiteit en vetaanbreng.
Voor grote verbruikers van vruchtensap is de werkelijkheid anders: bij hen wordt geen verhoogde frequentie van obesitas of diabetes vastgesteld. Volgens de auteurs van de studie zou dat fenomeen kunnen verklaard worden door de aard van de suikers en de aanwezigheid van antioxidantia.

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Ref.
Apovian CM JAMA. 2004 Aug 25;292(8):978-9.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés