Zogenaamde energiedrankjes, een mengeling van suikers, cafeïne en vaak taurine en diverse B-vitaminen, worden alsmaar populairder. Ze worden veel geconsumeerd in nachtclubs en dan vaak in combinatie met alcohol. Er worden verschillende effecten aan toegedicht: volgens sommigen zouden ze daardoor “heel de nacht kunnen doorkomen” terwijl ze volgens anderen de ongunstige effecten van alcohol zouden minimaliseren. Dus een soort stimulans en antidotum tegelijkertijd. Zeer « smart » !
Wat zijn nu de argumenten ? Er bestaat wel een of andere studie waarin effecten van dergelijke « smartdrinks » worden beschreven op het gemoed, het geheugen en zelfs aanwijzingen van een licht beschermend effect van taurine op de lever. Maar er is geen basis om dergelijke beweringen te staven.
Braziliaanse vorsers hebben diverse nachtclubs afgelopen en daar een enquête gedaan. Ze hebben vastsgesteld dat 76 % van de ondervraagden die alcohol drinken dat doet in combinatie met zogenaamde energiedrinks. De aangevoerde argumenten zijn het verminderd onderdrukkend effect van alcohol volgens de enen en een toegenomen stimulerend effect van alchool volgens de anderen.
Fietsen
Om er meer over te weten te komen hebben die onderzoekers vervolgens 14 mannen in goede gezondheid aan een onderzoek onderworpen waarbij ieder van hen met een week tussentijd een inspanningstest heeft uitgevoerd na het drinken van water (1), alcohol (2) (1 g/kg), een energiedrink (3) (3,57 ml/kg Red Bull) en alcohol + een energiedrink (4).
Bij de inspanningstest 60 minuten na het drinken diende gefietst totdat een kritische hartfrequentie werd bereikt of vrijwillig werd gestopt. Er werden diverse fysiologische en biochemische indicatoren gemeten met inbegrip van de alcoholemie.
De resultaten tonen geen enkel significant verschil tussen het drinken van alcohol met of zonder energiedrankje. De auteurs besluiten dat door een energiedrank, alleszins in de toegediende hoeveelheden, de prestaties van fysieke activiteit niet verbeteren en de veranderingen door acute inname van alcohol niet verminderen. Met dergelijke cocktail is het dus alleen maar het placebo-effect dat feest viert !
Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige
Ref.:
Ferreira S E et al. Alcohol Clin Exp 2004 ;28(9):1-5.
|