« Een appel per dag houdt de dokter weg » volgens een bekend spreekwoord. De deugden van de appel worden inderdaad al zeer lang geprezen. Deze caloriearme vrucht verschaft een goede dosis vezels (pectines), waarvan de gunstige eigenschappen op de cholesterol en op de bloedsuiker gekend zijn. De appel bevat weinig vitamine C maar heeft toch een zeer krachtig antioxiderend vermogen door de rijkdom aan quercetine, een bestanddeel van de familie van de polyfenolen. Dit antioxydans zou actief de lichaamscellen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, agressieve chemische stoffen aangemaakt door de metabole reacties in het lichaam of door de zon bijvoorbeeld.
Hersenen beschermd
Het beschermend effedct van quercetine kan met name zeer goed gemeten worden ter hoogte van de zenuwcellen. Volgens Amerikaanse vorsers van de Cornell University in New York zou het zelfs voldoende zijn om de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer af te remmen, althans bij dieren. Na toediening van quercetine of vitamine C aan hersencellen van knaagdieren blootgesteld aan hoge doses waterstofperoxide (toxische stof die de oxidatieve schade nabootst van de ziekte van Alzheimer) hebben die onderzoekers een zeer duidelijke en significante vermindering vastgesteld van het aantal cellaesies in de « quercetine-groep » in vergelijking met de « vitamine C-groep » of bij cellen die geen antioxidans hadden gekregen.
Met de schil
Natuurlijk benadrukken de auteurs van de studie de antioxiderende eigenschappen van appels, die wel afhangen van de manier waarop ze gegeten worden, maar ook van de soort. Het verdient de voorkeur de appel met de schil te eten (waarin het grootste deel van het quercetine zit) dan zonder schil of appelsap te drinken (waarin bijna geen polyfenol is). Rode appels bevatten meer quercetine dan groene of gele. Andere gewassen barsten ook van quercetine zoals uien en bessen. Daarom trekken de Amerikaanse onderzoekers de aandacht op het belang van meer groenten en fruit te eten om de ziekte van Alzheimer te voorkomen ook al is er nog veel onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen.
Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige
Bron :
Lee Chang Yong et al Journal of Agricultural and Food Chemistry, December 1 2004 |