Het zoetmiddel stevioside is een zeer gesuikerd plantextract, Stevia rebaudiana, afkomstig van het Zuid-Amerikaanse evenaargebied. De suikersmaak ervan is ongeveer 300 keer sterker dan die van tafelsuiker zodat er dus slechts zeer geringe hoeveelheden van nodig zijn om te zoeten. Op dit ogenblik is stevioside toegelaten als voedingsadditief in Brazilië, Korea en Japan. In de Verenigde Staten is het gebruik ervan uitsluitend toegelaten in voedingssupplementen. In de Europese Unie daarentegen heeft stevioside een categoriek NEEN gekregen van de commissie. Motief : een gebrek aan gegevens over de gebruiksveiligheid.
Onderzoekscentrum in België
Na die officiële weigering is een Europees Onderzoekscentrum voor Stevia opgericht aan de Katholieke Universiteit te Leuven (KULeuven) in de loop van het jaar 2003. Dat centrum, gecoördineerd door de professoren Jan Geuns en Johan Buyse, heeft als doel een Europees kwaliteitslabel te ontwikkelen voor stevioside om eventueel het embargo te kunnen opheffen dat nu rust op dit zoetmiddel.
Voor het eerst werd in april 2004 een symposium gehouden over de veiligheid van stevioside. Hierop hebben de grootste wereldexperts een stand van zaken opgesteld en de neerslag hiervan werd onlangs gepubliceerd door de twee Belgische professoren. De adviezen waren waarschijnlijk unaniem over de uitstekende tolerantie en veiligheid van het middel. Nu dient de Europese overheid nog overtuigd te worden….
De voordelen Stevioside is een natuurlijk middel (de meeste intense zoetmiddelen zijn synthetisch) dat bijna geen calorieën levert, gezien de gebruikte hoeveelheden. Het voornaamste voordeel in vergelijking met een zoetstof zoals aspartaam bijvoorbeeld is dat stevioside mag verwarmd worden en makkelijk temperaturen tot 200°C verdraagt. Het kan dus gebruikt worden in de keuken met name voor het bakken van patisserie. Maar het is ook nuttig als vervangmiddel voor klassieke suiker, in niet alcoholische of fruitdranken, in koekjes, in conserven, in yoghurt, in confituur, in zoetwaren, in kauwgom en in sorbet zoals nu al op Aziatische markten gedaan wordt.
Nicolas Rousseau
Diëtist voedingdeskundige
Bron :
European Stevia Research Center www.kuleuven.ac.be/bio/biofys/ESC/ESC.htm |