Onze voedingsgewoonten zijn volop aan het veranderen en een van de voorname kenmerken van de moderne maatschappij is dat het op geregelde uren thuis eten minder vaak gebeurt maar dat er frequenter minder gestructureerde maaltijden buitenshuis (restaurants, snacks…) worden geconsumeerd. Kan de steile stijging van de cijfers van obesitas bij jongeren gedeeltelijk op rekening geschreven worden van de explosie van de maaltijen buitenshuis ? Dat was de werkhypothese van een vorserteam van de School voor Volksgezondheid van Harvard in Boston. In hun vroeger werk toonden zij al aan dat maaltijden buitenshuis door adolescenten vaak gebakken voedingswaren omvatten als frieten, beignets en andere «nuggets».
In deze nieuwe studie, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in oktober in het tijdschrift Pediatrics, hebben de vorsers 14 355 jongens en meisjes tussen 9 en 14 jaar oud onderzocht. De gegevens omvatten lengte, gewicht en voedingsgewoonten over drie opeenvolgende perioden van een jaar.
Home, sweet home
De resultaten wijzen uit dat de BMI des te hoger is naarmate de jongeren frequenter buitenshuis eten. De adolescenten die in de loop van de drie jaren meer gebakken eetwaren nuttigden buitenshuis kwamen significant meer in gewicht bij dan de jongeren die de voorkeur gaven aan gezinsmaaltijden. En dat was niet alles :het nutritioneel profiel van de frietliefhebbers is duidelijk minder goed : het is rijker aan calorieën, verzadigde vetzuren, trans-vetzuren, rood vlees, voorbereide vleeswaren, gesuikerde dranken en de glycemische lading is eveneens hoger. Als nuttig bestempelde voedingswaren zoals magere zuivelproducten en groenten en fruit daarentegen waren minder goed vertegenwoordigd bij de adepten van gebakken voedingsmiddelen buitenshuis. Allemaal kenmerken dus die niet rooskleurig zijn voor de toekomst…
In de studie werd tevens aangetoond dat er een alarmerende evolutie is van de inadequate voedingsgewoonten bij adolescenten. Het percentage jongeren tussen 13 en 14 jaar dat gebakken eetwaren buitenshuis gebruikt a rato van 4 tot 7 keer per week is gestegen van 7,5 % in het beging van de studie tot 12,7 % na 3 jaar.
Ook al wijst alles erop dat de voedingsconsumptie buitenshuis niet zal kunnen worden afgeremd, toch is het dringend nodig het voedingsaanbod aan te passen om alternatieven aan te bieden voor de gebakken middelen zodat die vanuit dieetoogpunt gezonder zijn maar toch nog aantrekkelijk en financieel toegankelijk blijven.
Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige
Abonneer u gratis op de
newsletter
van Health and Food
Referentie:
Tavera E M et al. Pediatrics vol 116, n°4, oktober 2005. |