Door Nicolas
Rousseau
News van :
02 November 2005
|
|
Niet alle bacteriën zijn dus schadelijk voor het lichaam. Dit is onder meer het geval voor melkzuurbacteriën, zoals de bifidus en lactobacillen, waarvan sommige deel uitmaken van de grote probioticafamilie (beter bekend als Activa, Yakult, Actimel, Yoptimal, enz …). Voorheen dacht men dat deze bacteriën enkel nuttig waren om de smaak of de textuur van levensmiddelen te verbeteren of om de fermentatie te bevorderen. Inmiddels weet men dat ze ook een gezondheidbevorderende werking hebben.
Vooreerst kon duidelijk worden aangetoond dat ze de darmtransit bevorderen door bijvoorbeeld de duur van bepaalde vormen van diarree in te perken of constipatie tegen gaan.
Vervolgens zouden ze, in theorie althans, ons immunitair systeem versterken en ons meer ‘resistent’ maken. Het hierachterliggend werkingsmechanisme is evenwel vrij complex en er is zeker nog verder onderzoek nodig om dit onomstootbaar aan te tonen. Nochtans voedt een Zweedse studie opnieuw de ‘immunostimulerende’ werking van probiotica.
Gunstig bij ploegenarbeid
181 arbeiders, werkzaam in een bedrijf waar verpakkingsmateriaal en karton wordt geproduceerd, werden bereid gevonden om gedurende 80 dagen ofwel een placebo ofwel een probiotische melkdrank (op basis van Lactobacillus reuteri) in te nemen. De resultaten waren verrassend: tijdens het onderzoek meldden de arbeiders die het probioticum innamen zich 2,5 maal minder ziek. Slecht 10 op 94 arbeiders of 10.6% namen ziekteverlof omwille van respiratorische infecties of gastro-enteritis terwijl de afwezigheid van de arbeiders die de placebo innamen 23 op 87 of 26.4 % bedroeg. Het heilzame effect bij ploegarbeiders die het probioticum innamen was echter nog meer verrassend : geen enkele van de 27 arbeiders nam ziekteverlof terwijl 9 op 27 (33 %) dit in de placebogroep wel deden… Het zou goed zijn dat deze bijzondere resultaten door verder grootschalig onderzoek worden bevestigd, maar toch zijn er goede redenen om aan te nemen dat voeding een doorslaggevende factor bij de productiviteit op de werkvloer … Nicolas Rousseau
Diëtist, nutritionist
Abonneer u gratis op de
newsletter
van Health and Food
Bron:
Environmental Health Journal, 2005, in press |