L-arginine is een aminozuur waarvan gesteld wordt dat het goed is voor de bloeddruk, cardiovasculaire aandoeningen en zelfs bepaalde seksuele disfuncties. Dan gaat het echter meer over marketing dan over geneeskunde gebaseerd op bewijzen. Die stelling is geëxtrapoleerd vanuit een gering aantal onderzoeken waarin aan deze stof een potentieel werd toegeschreven om vaatvernauwing tegen te gaan.
Om alles klaar en duidelijk te stellen heeft een team uit Baltimore een klinische studie uitgevoerd om precies te bepalen of toediening van L-arginine aan patiënten met een infarct wel degelijk nut had. In die studie met de naam VINTAGE MI (Vascular Interaction with Age in Myocardial Infarction) werden 153 patiënten na een infarct en met een elektrocardiogram met bepaalde kenmerken (verhoogd eerste segment S-T of STEMI) in 2 groepen verdeeld. In de «arginine-groep» werd een supplement van 3g L-arginine 3 keer per dag gegeven. In de controlegroep was dat een placebo met dezelfde frequentie. Noch de deelnemers noch het personeel van de studie kenden de inhoud van de supplementen (dubbelblind).
Hogere sterfte
De studie heeft aangetoond na 6 maanden dat er niet het minste teken van verbetering van de vaatvernauwing of van andere kenmerken van hartfunctie was. Integendeel: de auteurs melden zelfs een mogelijke toename van de mortaliteit in de «arginine-groep»: 6 doden tegenover geen enkele in d e placebogroep. En dat leidde tot stopzetting van de studie…
Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat in de conclusie werd afgeraden L-arginine te geven na een myocardinfarct. En dergelijke precisering is wel nodig op een ogenblik dat dergelijke supplementen een groeiend succes kennen. Nu moet er nog naar geluisterd worden…
Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige
|