Op het palmares van “stille” pijn bekleedt migraine een hoofdplaats. De oorsprong ervan is zeer verschillend: premenstrueel syndroom, abusus van bepaalde medicamenten (sommige analgetica et…antimigrainemiddelen!), vermoeidheid, slaapgebrek, stress… zijn allemaal omstandigheden die het optreden van migraine in de hand werken. En nu is er nog een nieuwe parameter waarmee rekening dient gehouden :het gewicht.
Vorsers van dhet Albert Einstein College of Medicine in New York hebben telefonisch 30 215 mensen bevraagd over hun gewicht en lengte en over hoe vaak ze hoofdpijn hadden. De deelnemers werden in 5 groepen onderverdeeld op basis van hun Body Mass Index (BMI) : mager, normaal gewicht, overgewicht, obesitas, morbide obesitas. De prevalentie van hoofdpijn werd geëvalueerd in functie van de BMI.
Gewicht doet het hoofd draaien
Dr. Bigal, hoofdauteur van de studie, verklaarde dat de toename van de BMI niet geassocieerd is met een verhoogd voorkomen van migraine. Maar bij mensen die 10 tot 15 keer per maand lijden aan hoofdpijn heeft 4,4% een normale BMI, 5,8% overgewicht, 13,6% is obees en 20,7% morbide obees (BMI vanaf 35).
De ernst van de hoofdpijn neemt eveneens toe met de BMI: het percentage mensen dat verklaart intense hoofdpijn te hebben is twee keer hoger bij morbide obesen dan bij mensen met een normale BMI.
Parallele evolutie
De gemiddelde jaarlijkse prevalentie van migraine in Europa word geschat op 11%. Vrouwen lijden er meer aan dan mannen: 15 tot 18 % vrouwen tegenover 6% mannen.
Gezien de progressieve toename van obesitas in onze steken mogen we ons er dus aan verwachten in het licht van deze nieuwe gegevens dat het probleem van migraine zal toenemen. Tenzij we de opmars van de kilo’s kunnen stuiten…
Nicolas Rousseau
Diëtist voedingdeskundige
|