Groenten bevatten veel vezels, vitamines, antioxidanten, kalium, water en weinig natrium. Ze hebben dus meer dan één troef als beschermers van het cardiovasculair risico en dit via meerdere mechanismen. Hoewel er haast ontelbare studies aantonen dat cardiovasculaire aandoeningen minder voorkomen bij personen die dagelijks een behoorlijke portie groenten (en fruit) innemen, blijft een verklaring daarvoor eerder vaag. Vermoedelijk zijn hiervoor meerdere mechanismen voor verantwoordelijk. Eén ervan kon voor het eerst, bij dieren, worden aangetoond.
De bedoelde studie, uitgevoerd door de Wake Forest University School of Medicine (Winston-Salem, Verenigde Staten), bestudeerde muizen die gemakkelijk artheriosclerotische letsels ontwikkelen. Dit uit zich in de vorming van vetplakken op de binnenwand van de bloedvaten, wat op zijn beurt leidt tot een minder goede bloeddoorstroming (en een verhoogd risico op cardiovasculaire accidenten). De muizen kregen ofwel een voeding geheel zonder groenten ofwel een voeding waarvan 30 % van de energie geleverd werd door een cocktail van gevriesdroogde groenten : broccoli, prinsessenbonen, maïs, erwtjes en wortelen.
Arteriosclerose afgeremd
Na 16 weken bepaalden de vorsers de toename van de arteriosclerotische letsels. Bij de dieren die een groentenrijke voeding kregen was de vorming van de atheroomplaten opvallend lager in vergelijking met de groetenloze groep, het verschil in omvang bedroeg 38 %. Daarenboven stelden ze vast dat in de groentengroep bepaalde ontstekingsmarkers met 37 % daalden. Toch wel een bijzondere vaststelling gezien het feit dat ontstekingsverschijnselen een sleutelrol spelen in de ontwikkeling van arteriosclerose.
Een andere vaststelling - hoewel door de onderzoekers bestempeld als ‘bescheiden’ - was dat in de groentengroep een lichte verbetering van het lichaamsgewicht en het totaal cholesterolgehalte optrad. De verbeteringen waren niet van die aard om de gunstige invloed op de ontwikkeling van arteriosclerose te kunnen verklaren.
De resultaten van de studie laten dus vermoeden dat de inname van groenten in staat zijn de ontwikkeling van arteriosclerose af te remmen. Vermoedelijk is dit voor een deel te wijten aan het anti-inflammatoir effect. Toch is enige voorzichtigheid geboden : voor een proefdier is de inname van een voeding met 30 % van de energie afkomstig van gevriesdroogde groenten doenbaar, voor de mens wordt dit wellicht toch een ‘onmogelijke opdracht’ …
Nicolas Guggenbühl
Diëtist, nutritionist
|