.
 

News 2006
<< previous next >>

Maagkanker: fijne vleeswaren onder spervuur

Bewerkte vleeswaren, gezouten en/of gerookt, worden al lang verdacht bij maagkanker. Eens te meer worden ze aan de schandpaal genageld door de resultaten van een grote studie door Zweedse vorsers.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
30 Augustus 2006

het artikel drukken

Maagkanker blijft de tweede doodsoorzaak door kanker wereldwijd maar de incidentie ervan is toch duidelijk verminderd de laatste jaren. Het blijft echter een bijzonder hachelijke kankersoort. Ook al blijft het verband tussen zout en deze kanker controversieel, toch werden verschillende mechanismen geopperd om te verklaren hoe sterk zoute voedingsmiddelen dit soort kanker kunnen bevorderen. Fijne vleeswaren zijn niet enkel sterk zout – roken en pekelen behoren tot de oudste bewaarprocédés – ze bevatten tevens nitrieten (verboden in vers vlees), die nitrosamines, kankerverwekkende bestanddelen, kunnen doen ontstaan. Maar de resultaten omtrent een verband tussen verbruik van fijne vleeswaren en andere bewerkte vleessoorten en deze kanker blijven verdeeld.

Een team van Zweeds onderzoekers van het Karolinska Instituut in Stockholm heeft de koe bij de horens gevat en alle onderzoeken gecontroleerd over dit onderwerp bij de mens in de loop van de laatste veertig jaar. Tot de onderzochte voedingsmiddelen behoren alle zogenaamde bewerkte vleessoorten, d.w.z. die bewerkt werden om de bewaring ervan te verlengen: bacon, worst, hot dog, salami, hesp… al dan niet gerookt.

De analyse omvatte prospectieve studies, d.w.z. waarbij mensen gedurende verschillende jaren werden gevolgd en waar de voeding van mensen die maagkanker kregen werd vergeleken met die van mensen zonder maagkanker en ook « case controlled » studies waarbij de voeding van een groep patiënten met maagkanker werd vergeleken met die van een groep gezonde mensen.

Het verdict was duidelijk : het verbruik van bewerkte vleessoorten ging significant gepaard met een hoger risico op maagkanker. De auteurs menen dat voor een dagelijkse aanbreng van 30 g bewerkt vlees het risico stijgt met 15 % op basis van prospectieve studies en met 38 % op basis van case controlled studies. Dat verband lijkt bijzonder consistent voor bacon, waar het verschil in risico tussen mensen die het meest bacon eten en dat van personen die er het minst van verbruiken gemiddeld 37 % bedraagt.

We vermelden nog dat andere voedingsfactoren het risico van maagkanker kunnen veranderen in beide richtingen. En daartoe behoren groenten en vooral fruit die als beschermende voedingmiddelen werden geïdentificeerd. Het beter beschikbaar worden van verse plantaardige voedingsmiddelen wordt trouwens beschouwd als een element dat heeft bijgedragen tot de verminderde incidentie van maakanker. Ook al lijkt deze nieuwe studie de molensteen aan te binden voor de fijne vleeswaren, toch herinnert ze ons ook aan het belang van voldoende consumptie van plantaardige producten vooral als ook fijne vleeswaren op het menu staan…

Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referentie:
Larson QC et al. J Nat Canc Instit, augustus 2006.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés