Obesitas wint terrein en de toename ervan is bijzonder verontrustend bij kinderen : 14 miljoen Europese kinderen heeft overgewicht en elk jaar komen er 400 000 bij. De Europese Commissie heeft een uitgebreide raadpleging in december 2005 gelanceerd om de adviezen, ideeën en standpunten hiertomtrent van de verschillende actoren te verzamelen, met inbegrip van de regeringen, de voedselindustrie, de universiteiten en… het publiek. Zij heeft ongeveer 260 antwoorden verzameld die zojuist zijn ontcijferd.
Vooral en in tegenstelling tot de voedselindustrie soms probeert voor te stellen wordt het probleem van de zwaarlijvigheid niet beschouwd als een gevolg van alleen ontoereikende fysieks activiteit maar ook van een onevenwichtige voeding. Deze schijnbaar eenvoudige stelling is nochtans een echte doolhof, omdat er zoveel determinanten van de levensstijl zijn.
De raadpleging toont de noodzaak tot een multisectoriële benadering die Europese reglementeringen in de landbouw, de opvoeding, het vervoer en de stedebouwkunde impliceert, met de noodzaak om de coördinatie van de acties te verbeteren die op Europees niveau worden gevoerd.
Een duidelijke informatie voor de verbruiker, met name inzake claims, blijkt eveneens een vraag te zijn van de responders. Op te merken valt dat de voedselindustrie voorstander is voor zelfcontrole op dit gebied, maar dat de gezondheidsprofessionelen en de verbruikersverenigingen sceptisch zijn wat het effect betreft van een zelfcontrole op de reclame van voedingsmiddelen die energierijk zijn maar arm in voedingsstoffen.
Het milieu veranderen
Wat de prioritaire maatregelen betreft om de gezonde keuzen te stimuleren, noteren we de aanmoediging van het verbruik van fruit en groenten, de beperking van de aanbreng in totale lipiden en/of in verzadigde vetzuren, de promotie van een evenwichtige voeding, de stijging van het verbruik van volle granen, van zetmeel- en vezelrijke producten, de vermindering van het verbruik van suiker en gezoete dranken, de vermindering van de aanbreng in zout en de vermindering van de portiegrootten.
Op school, zijn het de educatieve programma's voor een gezonde voeding die vereist worden, maar eveneens het gratis of gesubsidiëerd beschikbaar stellen van fruit, groenten en water, de opleiding van het keukenpersoneel en strengere regels en controles voor de schoolmaaltijden.
Op de arbeidsplaatsen adviseert men een toename van de beschikbaarheid van gezonde voedingsmiddelen in de kantines en de verdeeltoestellen, de vermindering van de beschikbaarheid van de middelen rijk aan energie (vetten en suiker) of van de portiegrootten, de promotie van sportactiviteiten of dagelijkse lichamelijke activiteit op de arbeidsplaats of erbuiten, en het aansporen om te lopen of om te fietsen om zich naar het werk te begeven.
Een hele mand vol ideeën waarvan we nu nog moeten zien war er zal van terechtkomen in verband met de voedingsbeleidsmaatregelen…
N. Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige
|