.
 

News 2006
<< previous next >>

Saladeliefhebbers, aan tafel!

Wie sla eet is nooit ziek! Zeker is in ieder geval dat salades en rauwkost actief bijdragen tot de aanbreng van vitaminen en carotenoïden, en die hebben tal van weldaden in gelijk welk seizoen...

Door Nicolas Rousseau

News van :
27 September 2006

het artikel drukken

Het zijn de stars van de zomer… maar ze verdienen ook een plaats op het menu in de herfst en winter ! Men kan inderdaad lichte smakelijke salades bereiden in december met alle respect voor de seizoenen. Groentesalades hebben heel wat voordelen op nutritioneel vlak. In de eerste plaats geven ze volume aan het bord en … in de maag. Een «volheidgevoel » dat de maagwand uitzet en het verzadigingsgevoel bevordert. Maar de voornaamste troef van salades is het geringe aantal calorieën (als er natuurlijk niet teveel andere ingrediënten worden aan toegevoegd) in combinatie met een ware schat aan vitaminen, mineralen en antioxidantia. Volgens een recente Amerikaanse studie zou een enkele bijkomende portie van een salade per dag zelfs volstaan om spectaculair de aanbreng aan deze waardevolle nutriënten te doen toenemen.

Cocktails «boordevol vitaminen»

In die studie werd het verbruik van salade en rauwkost geëvalueerd bij 9 406 vrouwen en 8 282 mannen tussen 18 en 45 jaar oud en meer dan 55 jaar gedurende 6 jaar door middel van voedingsvragenlijsten. De vorsers hebben dan het verband onderzocht tussen de geconsumeerde porties en de bloedconcentraties van diverse vitaminen en antioxidantia. Uit deze analyse is gebleken dat elk dagelijks supplement van een salade gepaard gaat met een significante stijging van de bloedwaarden van een grote reeks micronutriënten. Zo doet elke verorberde portie van een salade respectievelijk met 119 en 165% de waarschijnlijkheid toenemen voor een vrouw en een man om te voldoen aan hun behoefte aan vitamine C. Op gelijkaardige manier waren de plasmaconcentraties van vitamine B6 respectievelijk 73 et 186% hoger bij de vrouwelijke en mannelijke vrijwilligers. Zelfde scenario voor de bloedwaarden van vitamine E en foliumzuur (of vitamine B9), met een «boost» van 41 en 53% bij beide seksen. Een uitstekende aanbreng dus van beschermende elementen waarbij ook oog en eetlust worden bevredigd…

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Bron:
L. Joseph Su et al. J AM Diet Ass 2006; 106 (9): 1394-1404

hoog van bladzijde

<< previous
next >>

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés