Nicolas Rousseau
News van :
14 Februari 2007
|
Alleen al in België lijden zowat 85.000 personen aan de ziekte van Alzheimer. De vooruitzichten zijn weinig rooskleurig. Experts verwachten dat tegen 2047, mondiaal gezien, de populatie verviervoudigd zal zijn. Proactief ingrijpen kan nochtans door een aantal eenvoudige voedingsaanbevelingen te volgen. Bepaalde vitamines van de B-groep hebben mogelijk een positieve invloed op de cognitieve functies, dit is althans een hypothese die in het verleden werd vooropgesteld. In recent onderzoek wordt deze denkpiste inderdaad bevestigd en nader omschreven.
Een schadelijk aminozuur
Voor een goed functioneren van de lichaamsfuncties zijn aminozuren doorgaans van kapitaal belang. Sommige zijn zelfs essentieel, ze moeten daarom dagelijks in de voeding aanwezig zijn. Zoals vaak, zijn er uitzonderingen op de algemene regel, met name voor het homocysteïne. Dit aminozuur, wanneer het in overmaat aanwezig is, lijkt zeer agressief in te werken op de slagaders. Grootschalig onderzoek toont aan dat bij hoge concentraties van dit aminozuur het risico op dementie dubbel zo groot is. Een voldoende aanbreng van drie vitamines uit de B-groep (B6, B9 en B12) zorgen voor een daling van de homocysteïnespiegel in het bloed. Nochtans, studies waarbij een supplementatie van deze drie vitamines werd toegepast, gaven eerder teleurstellende en zelfs controversiële resultaten.
Vitamine B12 gaat solo
Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Michigan werd er in het onderzoek een methodologische fout gemaakt, er werd op het verkeerde paard, of beter op de verkeerde renstal, gewed. In de studie die ze zelf voerden, onderzochten ze zowat 1800 Mexicaanse senioren, leeftijd tussen 61 en 101 jaar, en dit gedurende ongeveer vier en een half jaar. Hun onderzoek bevestigt de stelling dat hoge dosissen homocysteïne in het bloed het cognitief verval en dementie bevorderen. Het risico is dubbel zo groot. Dit risico wordt beïnvloed door de vitamine B12 status van de persoon. Het risico daalt significant bij een hoge inname, en dus bij een hoge concentratie van vitamine B12 in het bloed. De twee andere vitamines, B9 en B6, hebben volgens deze Amerikaanse vorsers geen invloed op het gehalte aan homocysteïne in het bloed en ook niet op de cognitieve functies, tenminste niet in de door hen onderzochte populatie.
Hoewel de resultaten nog door bijkomend onderzoek moeten bevestigd worden, versterken ze de hoop een nieuw wapen gevonden te hebben om de strijd tegen deze vorm van aandoeningen aan te gaan. Een strijd die wellicht een van de grootste uitdagingen wordt voor de geneeskunde van morgen.
Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige
Ref:
Haan MN et al. Am J Clin Nutr 2007 ;85 :511-517.
|