Franciane Lison et Magali Jacobs
News van :
02 April 2007
|
Televisie, videospelletjes, computer, ... in veel gezinnen maken ze meer en meer deel uit van de dagelijkse bezigheden. De traditionele familiemaaltijd wordt vaak omgetoverd tot een ware 'face to face' met het scherm. Riskeert dergelijk gedrag niet zwaar te wegen op het voedingsgedrag van kinderen?
Aan tafel!
Een New Yorks onderzoek, verricht in het kader van een bevraging naar het gebruik van voedingssupplementen bij vrouwen, zuigelingen en kinderen jonger dan vijf jaar, keek ondertussen ook naar de omstandigheden waarin de kinderen de maaltijd namen. Het opzet was een vergelijkende studie te maken tussen de maaltijden genomen in familiaal verband en deze genomen vóór de televisie. Een referentiepunt was het aantal uren per week dat naar de televisie werd gekeken tijdens het eten. Aan de ouders werd ook gevraagd hoe vaak ze fruit, groenten en melk voorzetten aan hun peuters. Uiteindelijk bleek dat de kinderen die de maaltijd zonder tv gebruikten meer fruit (+14 %) en meer groenten (+15 %) aten. Anderzijds stelde men vast dat in aanwezigheid van de televisie minder fruit en groenten gegeten werden (respectievelijk 5 en 6 %). De verschillen voor het drinken van melk in beide groepen waren niet significant. Gezien de wetenschap dat voedingsgewoonten reeds in de prille levensjaren gevormd worden, poneren de onderzoekers dat de ouders alles in het werk moeten stellen om de omstandigheden waarin de maaltijden genomen worden zo ideaal mogelijk te maken.
Eten in familieverband, een kunst
Wanneer een maaltijd voor de televisie genomen wordt belet dit het kind, maar ook de volwassene, aandacht te besteden aan wat op het bord ligt. Het is dan zo goed als onmogelijk aandacht te schenken aan smaken en eetgenoegens die voedingsmiddelen bieden. Het is ook moeilijk om de ingenomen hoeveelheden onder controle te houden en attent te zijn voor de signalen van de maag wanneer alle aandacht aan het volgen van het favoriete programma moet besteed worden. De maaltijden aan tafel genomen, samen met het ganse gezin, laat toe om in een ontspannen sfeer rustig te eten. Er wordt gepraat, verteld, gelachen, ... en vooral er wordt aandacht besteed aan wat gegeten wordt! Een ideale gelegenheid om aan te leren dat fruit en groenten absoluut thuishoren in een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding. Wees als ouder echter alert en treedt niet onmiddellijk dwingend op wanneer bepaalde voedingsmiddelen door kinderen geweigerd worden. Een kind moet de tijd krijgen om nieuwe smaken te leren ontdekken. Het kan enige tijd duren vooraleer het vertrouwd is met een nieuwe smaak vooraleer die lekker te vinden. Het is belangrijk dat het kind bij elke gelegenheid even proeft, ook al wordt het bord niet helemaal leeg gegeten. Hoe meer smaken een kind in de eerste levensjaren heeft leren kennen, hoe meer smaken het op volwassen leeftijd zal weten te appreciëren.
Franciane Lison et Magali Jacobs, diëtisten
Ref: J Am Diet Assoc. 2007 ; 107(4) :666-71
|