Franciane Lison et Magali Jacobs, Diëtisten
News van :
28 Maart 2007
|
Eenmaal de oermens kon jagen, leerde hij vlees eten om te overleven. Pas later werden dieren gekweekt specifiek voor de vleesconsumptie. Vlees is bijzonder voedzaam, het levert onder meer eiwitten die nodig zijn voor de ontwikkeling van lichaamsweefsel en spieren. Vlees werd en wordt nog altijd als 'krachtvoer' aanzien en is moeilijk uit ons bord weg te denken. Is het goed minder groenten op ons bord te scheppen om meer plaats te hebben voor vlees?
Vlees is niet gezond?
Een Grieks onderzoeksteam, verbonden aan het departement voeding en diëtetiek, Harokopio universiteit, Athene, onderzocht het verband tussen vleesconsumptie en de ontwikkeling van ernstige coronaire aandoeningen. In de studie werden 848 personen die een eerste ernstig coronair accident doormaakten vergeleken met 1078 gezonde personen (de referentiegroep). Naast dit coronair gegeven werd ook met een aantal andere factoren rekening gehouden zoals: medische voorgeschiedenis, inname van alcohol, fysieke activiteit en rookgedrag. Uiteraard werd ook naar de voedingsgewoonte gekeken en dit via een semi-kwantitatieve frequentiële vragenlijst.
Uit het onderzoek blijkt dat de personen uit de eerste groep (hartpatiënten) beduidend meer vlees aten dan de gezonde personen (niet hartlijders). Overigens kwam in de studie ook naar voor dat de consumptie van rood vlees (in vergelijking met de consumptie van wit vlees) een groter risico inhoudt voor de ontwikkeling van ernstige hartaandoeningen, respectievelijk 52% en 18%. Dit kan wellicht verklaard worden door de samenstelling van rood vlees (meer vet en vaak meer verzadigd vet). Uit het onderzoek kon ook een positief verband tussen vleesconsumptie en alcoholconsumptie worden vastgesteld en een negatief verband tussen vleesconsumptie en de inname van vis, zuivelproducten en fruit. Bij het vaststellen van hartfalen moet naast de vleesconsumptie ook rekening gehouden worden met andere beïnvloedende factoren zoals levensstijl, rookgedrag en sedentair leven.
Goede bron van ijzer
Moet rood vlees voortaan gebannen worden uit ons bord? Zeker niet! Vlees is immers een uitstekende bron van ijzer en vitamine B12. Het is een kwestie van hoeveelheid en frequentie. Vlees eten mag, maar breng afwisseling: rood vlees, wit vlees, gevogelte of vervang door vis of eieren. Ideaal zou zijn: één maal per week rood vlees, één maal wit vlees, één maal gehakt of eieren, twee maal gevogelte en twee maal vis. Beperk ook de portiegrootte, een handpalm groot volstaat!
Franciane Lison et Magali Jacobs, diëtisten
Ref: Kontogioanni MD et al. Eur J Clin Nutr, maart 2007.
|