Nicolas Guggenbühl diëtist, nutritionist
News van :
21 Maart 2007
|
De prevalentie van prostaatkanker, zoals borstkanker overigens, is beduidend lager in Azië in vergelijking met Europa of de Verenigde Staten. Een mogelijke verklaring hiervoor is de opmerkelijk hoge inname van soja. De onderzoeken in verband met de invloed van soja, en de erin aanwezige isoflavonen, zijn zeer talrijk. De resultaten zijn evenwel niet altijd vergelijkbaar en soms zelfs tegenstrijdig. Vandaar het belang van deze Japanse studie, de grootste in zijn genre, waarin de relatie van een sojarijke voeding in de Japanse voeding en de ontwikkeling van prostaatkanker werd onderzocht.
Misosoep
Japanners verbruiken beduidend meer soja dan Europeanen. Hun eetgewoontes verschillen opmerkelijk, ze drinken bijvoorbeeld veel misosoep (gefermenteerde sojadeeg), natto (ook op basis van gefermenteerde soja) en tofu (gestremde soja-melk). Alleen al deze drie gerechten zijn goed voor bijna 90 % van de aanbreng van de isoflavonen daidzeïne en genisteïne bij de Japanse populatie. Aan de bedoelde Japanse studie namen niet minder dan 43.509 mannen deel, leeftijd tussen 40 en 69 jaar, die bijna gedurende 10 jaar werden gevolgd.
Eerste algemene vaststelling: de aanbreng van genisteïne, daidzeïne, misosoep en sojarijke voedingsmiddelen houden geen verband met de totale incidentie van prostaatkanker. Bij nadere analyse van de gegevens blijkt er echter wel een verschil te zijn wanneer rekening gehouden wordt met het stadium waarin de prostaatkanker zich bevindt. Het risico op het ontwikkelen van een gelokaliseerde prostaatkanker daalt met 50% bij diegenen die het meeste isoflavonen innemen in vergelijking met de mannen met een lagere consumptie aan isoflavonen.
Tegengesteld effect
Dit beschermend effect is het meest uitgesproken bij mannen ouder dan 60. Anderzijds stelden de onderzoekers vast dat het risico op de ontwikkeling van prostaatkanker die reeds in een gevorderd stadium aanwezig is, twee maal hoger ligt bij mannen die twee of meer kommen misosoep drinken per dag in vergelijking met mannen die minder dan één kom per dag drinken...
Hoewel de onderzoekers geen sluitende verklaring hebben voor deze toch wel opmerkelijke vaststelling (beschermend effect van soja enkel bij een gelokaliseerde prostaatkanker en niet in een verder gevorderd stadium van de kanker), schuiven ze een aantal hypothesen naar voor. Vooraleer ze een definitieve uitspraak willen formuleren, zijn ze van oordeel dat eerst verder, diepgaander onderzoek moet verricht worden. In afwachting adviseren ze hun landgenoten toch voldoende isoflavonen te blijven innemen, maar enkel via de voeding en niet onder de vorm van voedingssupplementen.
Nicolas Guggenbühl diëtist, nutritionist
Ref:
Cancer Epidemiology, Biomarker & Prevention maart 2007.
|