Nicolas Rousseaudiëtist, nutritionist
News van :
14 Maart 2007
|
Dranken staan niet meteen bekend voor hun aanbreng aan vezels. Geheel terecht ! Het overgrote deel van de vezels is terug te vinden in de celwand van plantaardige gewassen. Hoewel sommige vezels oplosbaar zijn, worden de meeste vezels niet geëxtraheerd tijdens technologische processen, zoals bijvoorbeeld het persen van fruit of wijnbereiding. Door het filtreren wordt wel een groot deel van de vezels verwijderd. Dit is althans wat men dacht tot vóór de ontdekking van de Madrileense vorsers.
Filter, espresso en instantkoffie
Hoewel koffiebonen rijk zijn aan vezels wordt in nagenoeg geen enkele voedingsmiddelentabel, waar ook ter wereld, vermeld dat koffie (oplosbare) vezels bevat. Een Spaans onderzoeksteam wilde dit aspect van naderbij onderzoeken en deed enig chemisch onderzoek hieromtrent. Resultaat: 100 ml koffie bevat, naargelang de variëteit, tussen 0.47 en 0.75 g oplosbare vezels, of ongeveer 1 g per kop koffie (150 ml). Ter vergelijking: voor een gelijk volume is dit 20 maal meer dan sinaasappelsap, bier of wijn (de zeldzame dranken die veel, zij het nog weinig, oplosbare vezels bevatten). Een andere verbazingwekkende vaststelling: oploskoffie in poeder bevat het meest oplosbare vezels (0.75 g/100 ml), meer nog dan in Italiaanse espresso (0.65 g/100 ml) of in klassiek gezette filterkoffie (0.47 g/100 ml).
Vezels en polyfenolen
Uiteraard liggen deze cijfers beduidend lager in vergelijking met fruit en groenten. Toch mag het belang van deze bron (koffie) niet onderschat worden. Drie tassen espresso dekken, aldus nog de Spaanse onderzoekers, bijna 10 % van de dagelijkse behoefte aan oplosbare vezels voor de doorsnee bevolking. Overigens, de antioxidatieve activiteit van koffie zou gekoppeld zijn aan de hoeveelheid oplosbare vezels erin aanwezig. Oplosbare vezels omsluiten de polyfenolen. 30 tot 51 % van de concentratie aan polyfenolen is gekoppeld aan de hoeveelheid oplosbare vezels, die de opname in de dunne darm verhinderen. De oplosbare vezels en de polyfenolen migreren vervolgens naar het colon waar ze, door de inwerking van de microbiële darmflora, fermenteren en zo beschikbaar komen voor het lichaam. Niets gaat verloren, alles wordt omgezet, maar wat wordt het in de toekomst? Aan de 'koffiewetenschap' op hierop een antwoord te formuleren.
Nicolas Rousseau diëtist, nutritionist
Ref:
Diaz Bubio ME et al. J Agric Food Chem 2007;55(5):1999-2003
|