Magali Jacobs
News van :
28 Februari 2007
|
Hemoglobine en myoglobine bevatten een hoeveelheid ijzer dat zorgt voor het zuurstoftransport respectievelijk in het bloed en in de spieren. Een tekort aan ijzer leidt tot verminderde fysieke en mentale prestaties. IJzertekort komt in onze contreien veel voor, in het bijzonder bij vrouwen.
Er is ijzer en ijzer
Opdat het lichaam over voldoende ijzer zou beschikken moet het ingenomen ijzer gemakkelijk kunnen worden opgenomen. Vaak wringt hier het schoentje ... Er zijn twee vormen van ijzer: haem- en non-haem-ijzer. Haem-ijzer is goed opneembaar en bevindt zich in vlees, gevogelte en vis. Non-haem-ijzer daarentegen is veel minder goed opneembaar (5%) en is in het plantenrijk terug te vinden. Daarenboven kan de opname, zowel in positieve als in negatieve zin, door een aantal factoren beïnvloed worden. Dierlijke eiwitten en organische zuren (vitamine C bijvoorbeeld) bevorderen de opname; terwijl polyfenolen, fytaten, oxalaten en tannines de opname belemmeren. Het is algemeen geweten dat thee veel polyfenolen en tannines bevat, stoffen die de absorptie van ijzer zeker niet ten goede komen. Anderzijds wordt thee alom geprezen om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen. Wat moeten we nu doen: thee aanbevelen of niet?
Onschuldige thee?
Aan 954 mannen (52-68 jaar) en 1.639 vrouwen (42-68) werd, in het kader van de Su.Vi.Max studie, een gedetailleerde vragenlijst voorgelegd, peilend naar hun theeverbruik. Over een periode van drie dagen werd ook een voedingsanamnese afgenomen om na te gaan of eventuele andere voedingsfactoren de opname van ijzer konden beïnvloeden. Resultaat: de inname van thee (noch zwarte of groente thee, noch andere kruidenthee) beïnvloedt geenszins de ijzerstatus van de deelnemers. Ook de infusietijd heeft geen enkele invloed op het gevaar voor ijzertekort, noch sterke of slappe thee, noch het ogenblik waarop de thee wordt gedronken heeft enige invloed. Geruststellend dus voor de fervente theedrinkers.
Men neemt aan dat het non-haem-ijzer maar voor een klein deel tussenbeide komt in de ijzerstatus van ons lichaam. Een vermindering van absorptie heeft dus zo goed als geen invloed. Het moet evenwel gezegd dat de deelnemers aan de studie geen verhoogde behoefte aan ijzer hadden. De resultaten laten derhalve niet toe een afdoend antwoord te geven op de vraag of het drinken van thee een invloed heeft bij personen met een verhoogde ijzerbehoefte én in geval de aanbreng van haem-ijzer eerder beperkt is. Dit geldt bijvoorbeeld in het algemeen voor adolescenten die, omwille van hun groei, een verhoogde ijzerbehoefte hebben en in het bijzonder voor meisjes (omwille van de menstruaties). Het probleem kan zich wel scherp stellen in geval ze bijvoorbeeld verlekkerd zijn op thee en weinig of geen vlees eten.
Magali Jacobs, diëtiste
Ref:
Mennen L et al. Eur J Clin Nutr. 2007 ; 7 feb, advance online publication.
|