Nicolas Guggenbühl, diëtist, nutritionist
News van :
18 April 2007
|
Borstvoeding is dé onbetwiste en onbetwistbare voeding die optimaal aan de voedingsbehoefte van de pasgeborene voldoet. Meer nog, borstvoeding biedt ook nog tal van andere voordelen. Het risico op aandoeningen die zich op latere leeftijd kunnen voordoen, zoals arteriële hypertensie of zwaarlijvigheid, lijken minder voor te komen bij kinderen die borstvoeding kregen. Ook bij de moeder zorgt het geven van borstvoeding voor een aantal positieve gezondheidseffecten. Een en ander blijkt uit nieuwe gegevens verkregen uit de CARE-studie (Women's Contraceptive and Reproductive Experiences Study).
Kroostrijk gezin
Uit de CARE-studie blijkt dat zwanger zijn voor de leeftijd van 25 jaar en veel kinderen baren (minstens vier) een positief effect heeft op bepaalde vormen van borstkanker (met name deze met een expressie van oestrogeen- en progesteronreceptoren). Zeldzamere vormen, geen verband houdend met de receptoren, worden niet beïnvloed. Het feit van vier of meer kinderen gehad te hebben, heeft evenwel geen beschermend effect wanneer de eerste bevalling na de leeftijd van 25 jaar plaatsvond.
Alle vormen
Nieuwe gegevens, recent gepubliceerd door Giske Ursin (Keck School of Medicin van de University of Southern Californië), tonen aan dat ook borstvoeding het risico op borstkanker positief kan beïnvloeden. De auteurs onderzochten de gegevens van de CARE-studie bij vrouwen (leeftijd 55 jaar en ouder) waaronder 995 gevallen van invasieve borstkanker.
De resultaten tonen aan dat het risico op ontwikkeling van borstkanker kleiner is bij vrouwen die hun eerste kind na 25 jaar kregen en borstvoeding gaven. De resultaten tonen daarenboven ook aan dat dit beschermend effect geldt voor verschillende vormen van borstkanker, al dan niet verband houdend met oestrogeen- of progesteronreceptoren. Dit is een niet onbelangrijke vaststelling, zeker met het huidig gegeven dat vrouwen in onze contreien alsmaar op later leeftijd bevallen van hun eerste kindje.
Nicolas Guggenbühl, diëtist, nutritionist
Ref: gegevens van de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research te Los Angeles, 16 april 2007-04-18
|