Nicolas Guggenbühl Diëtist voedingsdeskundige
News van :
02 Mei 2007
|
Calcium en vitamine D vormen een bijzonder nuttige onafscheidelijke tandem voor het skelet, en dat levenslang. De aanbreng in deze twee voedingsstoffen verhogen is een basisdoel om broosheid van het skelet te bestrijden die onverbiddelijk met de leeftijd voorkomt. En alleen calcium is niet van groot nut, want het is de vitamine D die het mogelijk maakt om het calcium vast te houden in het lichaam. Maar wat goed voor de beenderen is zou het wel eens niet kunnen zijn voor de hersenen....
Meer letsels
Wetenschappers van Duke University en University of North Carolina, in de Verenigde Staten, hebben een reeks scanonderzoeken uitgevoerd met magnetische resonantie bij 232 vrouwen en mannen van 60 tot 86 jaar. Elk van hen vertoonde reeds minstens een letsel van veranderlijke omvang, ook al was het slechts zeer klein, zoals vaak teruggevonden bij ouderen. Bij vergelijking met de gegevens van voedselonderzoek, wijzen de scanresultaten uit dat de mensen die het meeste calcium en vitamine D innemen meer geneigd zijn om een hersenletsel van een hoger totaal volume te hebben. Deze observaties veranderen niet als rekening wordt gehouden met andere factoren zoals de leeftijd of het bestaan van een bloeddrukverhoging.
De afgezonderde vetten
Hetzelfde team had reeds, in vorige onderzoeken, erop gewezen dat de personen die het meeste vette zuivelproducten verbruikten meer hersenletsels vertoonden, maar dat er geen enkel verband bleek met de totale veraanbreng. Deze nieuwe gegevens geven dus een rol aan voor calcium en vitamine D. Volgens Martha Payne (Duke University) zou dat door het feit verklaard kunnen worden dat calcium in grote hoeveelheden en vooral in aanwezigheid van vitamine D in de bloedvaten kan opgenomen worden en een afzetting vormen dat tot een verlies van elasticiteit en een inkrimpen van de bloedvaten leidt. Als deze verkalking op het niveau van de bloedvaten voorkomt die de hersenen bevloeien, zou dat de ontwikkeling van het letsel kunnen uitleggen.
Ook al kunnen deze resultaten aanzetten tot voorzichtigheid tegenover een overdreven inname van calcium en vitamine D, toch moeten zij tegelijkertijd met een andere werkelijkheid geconfronteerd worden: die van een zeer vaak ontoereikende aanbreng in calcium in de bevolking en een vaak te gering gehalte vitamine D.
Nicolas Guggenbühl Diëtist voedingsdeskundige
Ref: Volgens de resultaten die door Martha Payne ter gelegenheid van het Congres Experimental Biology 2007 werden voorgesteld in Washington op 1 mei 2007.
|