Stéphanie Vanbever en Nicolas Guggenbühl, diëtist-voedingsdeskundige
News van : 09 Mei 2007
|
Het mediterraan dieet met als voornaamste embleem olijfolie, heeft verschillende voedingskenmerken die geroemd worden voor hun gunstige effecten op de gezondheid. Deze traditionele voeding van de omgeving van de Middellandse Zee gaat gepaard met een verminderd risico op bepaalde aandoeningen (obesitas, diabetes, cardiovasculaire aandoeningen en bepaalde kankers). In de praktijk omvat ze veel vruchten groenten, zeevruchten, granen en volkorenproducten van het seizoen en lokale teelt. Er worden ook matig of weinig zuivelproducten en rood vlees in verbruikt. Maar ook vis en ...wijn, met mate gebruikt tijdens de maaltijd, zouden een beschermende werking hebben op het cardiovasculair systeem. Een ander kenmerk is nog het plezier beleven aan het eten en de sociale genoegens van de maaltijden.
Ontstekingsremmend bord
Bij cardiovasculaire aandoeningen bestaat er een inflammatoire component, die zich organisch vertaalt in letsels van de arteriewand en de afscheiding van specifieke merkers. Spaanse vorsers hebben het effect bestudeerd van de mediterrane voeding op deze cardiovasculaire ontsteking. De studie werd uitgevoerd bij meer dan 700 mensen, mannen en vrouwen, tussen 55 en 80 jaar, met een hoog risico op een cardiovasculaire aandoening (minstens drie risicofactoren). Op basis van een vragenlijst kon een kwantitatieve evaluatie worden uitgevoerd van het verbruik van fruit, volle graanproducten, noten en vierge olijfolie bij de verschillende personen. De resultaten zijn overduidelijk : de mensen die het meeste voedingsmiddelen gebruikten van het Kretenzer dieet hadden lagere bloedparameters van ontsteking ( C-reactieve proteïne, interleukine-6 en de adherentiemoleculen ICAM-1 e nVCAM-1).
Dit interessante verband bij de populaties rond de Middellandse Zee kan op basis van deze studie niet zomaar worden geëxtrapoleerd naar het Noorden. Het is dus van belang om het onderzoek verder te zetten. Maar deze gegevens versterken wel het reeds ruimschoots gedocumenteerde gezondheidsvoordeel van de mediterrane genoegens. Een reden te meer dus om de zon aan uw dis uit te nodigen!
Stéphanie Vanbever en Nicolas Guggenbühl, diëtist-voedingsdeskundige
Ref: Salas-Salvado et al, Eur J Clin Nutr, 2007 Apr 18 ; [Epub ahead of print]
|