Type 2 diabetes kent een « boom » : op wereldschaal zou het aantal getroffen mensen verdubbelen in minder dan 30 jaar tijd en zowat 370 miljoen bereiken in 2030 (tegenover 171 miljoen in 2000). De voeding wordt erkend als van kapitaal belang bij het ontstaan van deze pathologie, maar de potentiële preventieve rol ervan - die voor het ogenblik bijna exclusief gebaseerd is op gewichtscontrole - wordt nog veel te weinig benut. Vandaar het belang van deze nieuwe studie door een team van Nuthetal, in Duistland, waarin de rol van bepaalde voedingsvezels bij het verminderen van het risico van type 2 diabetes wordt bevestigd.
27 % minder in 7 jaar
De Duitse vorsers hebben in hun studie 9 202 mannen en 15 365 vrouwen tussen 35 en 65 jaar oud opgenomen. De deelnemers hebben een voedingsvragenlijst ingevuld en werden gedurende gemiddeld 7 jaar gevolgd waarin 844 gevallen van diabetes werden gediagnosticeerd.
De resultaten wijzen uit dat de consumptie van vezels van granen (brood en andere graanproducten) gepaard gaat met een verminderd risico op diabetes: de mensen die het meest graanvezels gebruikten (gemiddeld 29 gram per dag) hebben 27 % minder risico van diabetes dan degenen die er het minst van eten (15,1 gram gemiddeld). Het verbruik van volledige vezels of van vezels uit groenten en fruit vertoont geen verband met het risico van diabetes.
Magnesium in het graan
Het beschermend effect lijkt dus gebonden aan vezels uit granen zonder dat we echt weten waarom. We weten dat de vezels het bloedsuikergehalte gunstig kunnen beïnvloeden door de grootte van de schommelingen na een maaltijd te beperken. Maar dat is niet specifiek voor graanvezels. Graanvezels brengen trouwens ook nog andere interessante nutriënten aan via onze voeding zoals magnesium, dat ook gepaard gaat met een verminderd risico van diabetes.
In deze Duitse studie werd geen enkel verband aangetoond tussen type 2 diabetes en de aanbreng van magnesium. De auteurs hebben nochtans een meta-analyse uitgevoerd van 9 studies over vezels en acht over magnesium. Daaruit is gebleken dat de mensen die het meest graanvezels gebruiken 33 % minder risico van diabetes hebben en degenen die het meest magnesium innemen 23 % minder risico in vergelijking met mensen die er het minst van verbruiken. Of magnesium nu op zich alleen werkt of niet, er zijn dus nog argumenten om de voorkeur te geven aan graanproducten op basis van volle granen.
Nicolas Guggenbühl Diëtist voedingdeskundige
Referentie: Archives of Internal Medicine du 14 mei 2007.
|