Stéphanie VanBever en Magali Jacobs
News van : 23 Mei 2007
|
In een recente studie in Duitsland werd het effect geëvalueerd van een actieprogramma 'Obeldicks' op de aanpak van 170 obese kinderen en adolescenten. Dat bestond uit een voedingsopvoeding, fysieke activiteit en gedragstherapie. De variaties van de BMI van elke deelnemer werden elk trimester geëvalueerd gedurende de duurtijd van het programma (1 jaar) en de daaropvolgende 3 jaren. Op het einde van de interventie was bij 77% van de deelnemers significant hun overgewicht afgenomen en bij 66% van hen bleef dat resultaat 3 jaar na het programma behouden. De leeftijd van het kind, zijn opvoedingsniveau of zijn BMI leken geen enkele doorslaggevende rol te spelen bij deze vetafname. Een gewichtsafname in de loop van de eerste drie maanden van programma bleek trouwens beloftevol op lange termijn. Deze studie benadrukt dus het belang van een gelijktijdige inwerking op de drie pijlers van de behandeling van obesitas: voeding, fysieke activiteit en gedrag.
Vitaliteit in de stad!
Als gevolg van de positieve resultaten van tal van actieprogramma's in relatief bescheiden steekproeven, werden projecten gelanceerd op grotere bevolkingsschaal : de stad. Zo werden twee Belgische steden, Hasselt en Moeskroen, uitgekozen om de operatie VIASANO te lanceren. Deze actie begon dit jaar en nodigde alle lokale actoren uit (leraars, gezondheidsprofessionelen maar ook handelaars, horeca,...) om deel te nemen aan verschillende initiatieven met als doel de gewoonten van voeding maar ook van fysieke activiteit in familieverband te veranderen. Hoofdzakelijk gebeurt dat door een concreet, progressief aanleren van "gezonde" gedragingen.
Met het oog op de bemoedigende resultaten van de diverse « gezondheidsprogramma's » om obesitas te voorkomen, is de implicatie van de stad als actor van volksgezondheid een interessant initiatief dat ook al vruchten heeft afgeworpen. Maar de Belgische resultaten zullen pas binnen vier jaar bekend zijn. Dus nog wat geduld...
Stéphanie VanBever en Magali Jacobs
Referentie: Reinehr et al., Int J Obes 2007 May ; [Epub ahead of print]
|