Stéphanie Vanbever en Magali Jacobs
News van : 30 Mei 2007
|
|
Om na te gaan of astma minder voorkomt bij kinderen die veel fruit eten, hebben Engelse onderzoekers een studie uitgevoerd bij 2 640 kinderen tussen 5 en 10 jaar oud. Slechts 668 van hen aten minstens een stuk fruit (volledig fruit of sap) per dag. Alhoewel er geen verbad kon worden aangetoond tussen het eten van appels en astma, waren de kinderen die grote hoeveelheden appelsap dronken minder vaak getroffen door astma dan de kinderen die weinig appelsap dronken. Die vaststelling gaat in tegen voorgaande studies waarin net werd benadrukt dat de hoeveelheid fenolzuren, veronderstelde beschermers tegen astma, werd verminderd oor het fabricageproces van vruchtensappen. Voor het eerst en verrassend werd een beschermend effect van bananen naar voren geschoven. Omwille van de rijke samenstelling aan fenolzuren, pro-vitamine A en kalium zouden bananen een omgekeerd verband hebben met astma. Het niet bestaan van een expliciet verband tussen het eten van verse vruchten en de symptomen van astma benadrukt de noodzaak om het onderzoek verder te zetten.
Als we in quercetine bijten
De appel wordt vaak vermeld als een gunstig voedingsmiddel bij de preventie van recidiverende luchtwegaandoeningen bij kinderen. Het grootste deel van de beschermende effecten ervan zou worden toegeschreven aan de flavonoïden, natuurlijke antioxidantia, en meer in het bijzonder aan quercetine. Dat middel bezit tal van gunstige effecten op de gezondheid: cardiovasculaire bescherming, antikanker-, antiallergische en anti-inflammatoire activiteit. Bovendien remt het de mediatoren van de ontsteking (prostaglandinen en leukotriënen) en speelt daardoor een bijzonder interessante rol bij astma. Het zou ook remmend werken tegen de vrijzetting van histamine, een mediator van allergische reacties. Dus, met zijn allen appels eten zonder de uien, bessen, broccoli en zwarte thee te vergeten die allemaal van nature uit rijk zijn aan quercetine.
Stéphanie Vanbever en Magali Jacobs
Referentie: Okoko et al., Eur Respir J, 2007;29 :1161-1168.
|