Stéphanie Vanbever en Nicolas Guggenbühl, diëtist voedingsdeskundige.
News van : 06 juni 2007
|
|
Transvetzuren zijn vaak aanwezig in bereide of gefrituurde gerechten, in beignets en pizza. Ze worden gevormd door de gedeeltelijke hydrogenatie van olie om die te verharden. Algemeen wordt erkend dat ze zeer schadelijk zijn voor de cardiovasculaire gezondheid. In het begin van de 20ste eeuw waren de gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige vetten een interessant alternatief dat minder kostelijk was dan boter. Ze worden ruimschoots gebruikt bij de bereiding van vetstoffen voor bakken en braden, met name omwille van hun goede stabiliteit en de textuur « à la carte » die ermee kan worden verkregen. Maar gezondheidsspecialisten hebben al snel roet in het eten gegooid. Door de hydrogenatie van de oliën gaan er niet enkel bepaalde essentiële vetzuren verloren maar er worden bovendien vetzuren gevormd met een transconfiguratie en die zijn dus voortaan persona non grata op het bord. Ze veroorzaken immers een stijging van de slechte cholesterol (LDL) en een daling van de goede cholesterol (HDL), waardoor het cardiovasculaire risico toeneemt. Let wel : het gaat hier niet om de van nature uit aanwezige transvetzuren in dierlijke producten want sommige ervan hebben eerder gunstige effecten.
Big Apple kraakt de trans
Ondanks de schadelijke effecten van de trans op de gezondheid van het hart, zouden de transvetzuren toch 2,6% uitmaken van de dagelijkse calorieaanbreng van de New-Yorkers, hetzij ongeveer 6 g voor een energieaanbreng van 2.000 kcal per dag! Bijna een derde van de dagelijkse energieaanbreng van de New-Yorkers is afkomstig uit het restaurant. Burgmeester Bloomberg en zijn gezondheidscommissaris, dr. Frieden, hebben beslist om de bereidingwijze van maaltijden in de
22 000 restaurants in de stad New-York radicaal te veranderen (beperken van de « kunstmatige » vetten zoals gehydrogeneerde oliën, shortening,...). Dr. Frieden is van oordeel dat dergelijke maatregel tussen 200 en 500 levens per jaar zou kunnen redden ! In een andere resolutie worden de restaurants verplicht om van standaardmenu's in het lang en het breed de nutritionele samenstelling te afficheren naast de prijzen!
Al die maatregelen hebben tot doel significant het cardiovasculaire sterftepercentage te doen dalen... Maar dat zal het probleem van obesitas niet oplossen, en dat weegt heel zwaar op de balans van de gezondheid van de bloedvaten.
Stéphanie Vanbever en Nicolas Guggenbühl, diëtist voedingsdeskundige.
Referentie: Okie S, N Engl J Med 356(20);2017-2021.
|