Nicolas Guggenbühl, diëtist voedingsdeskundige.
News van : 13 juni 2007
|
Heel wat mensen hebben een slaapprobleem. Algemeen wordt aangenomen dat dit een nefaste invloed heeft op de fitheid in het algemeen. Het is minder evident aan te tonen dat dit een invloed heeft op het eetgedrag. Nochtans hebben tal van studies reeds kunnen aantonen dat er een omgekeerd verband bestaat tussen het aantal uren slaap en de body mass index (BMI). Uit onderzoek blijkt ook dat een korte nachtrust tot fysiologische veranderingen leidt in het lichaam. Zo wordt het hongergevoel er door gestimuleerd en is de voorkeur voor energiedense levensmiddelen meer uitgesproken (vet- en suikerrijke producten). Dit zou het gevolg zijn van een aantal hormonale invloeden, onder meer een vermindering van het leptine in het bloed (een hormoon dat bijdraagt tot het verzadigings- of niet-hongergevoel) en een verhoging van het ghreline (een hormoon dat de voedselinname bevordert).
Korte nacht, snelle restauratie
Onderzoek naar het verband tussen nachtrust en voedingsgedrag blijft de interesse van de vorsers prikkelen. Bij gelegenheid van het congres 'SLEEP 2007', ingericht door de American Academy of Sleep Medicine and the Sleep Research Society werden een aantal nieuwe resultaten voorgesteld. Zo werd in een onderzoek, uitgevoerd door de University of New York, aan een groep mannen en vrouwen gevraagd wat ze gedurende een ganse week aten én welke hun slaapgedrag was. Personen die te kennen gaven dat ze moeilijk konden inslapen, 's nachts vaak waker werden of te weinig uren nachtrust hadden meer fastfoodrestaurants bezochten en/of meer bereide schotels namen op restaurant of thuis en dit tot twee, vier en zeven dagen na de vastgestelde slaapstoornissen.
Hoewel niet onmiddellijk een oorzakelijk verband kan worden aangetoond tussen de aard van de maaltijd en de plaats waar die genomen wordt (op restaurant of thuis), trekt de auteur van de studie toch bepaalde besluiten. Personen met slaapproblemen hebben een grotere voorkeur voor kant-en-klaar maaltijden en spenderen minder tijd aan zelf maaltijden klaarmaken thuis. Aangenomen wordt dat kant-en-klaar maaltijden een minder evenwichtige voedselkeuze toelaten en als minder gezond worden aanzien.
Andere studies voorgesteld op het congres tonen aan dat slaapstoornissen ook aanleiding geven tot een verhoogd risico op toenemend rookgedrag en/of een verhoogde inname van alcoholische dranken. Ook de prestaties van het hart zouden er onder te lijden hebben.
Kortom, zeker is dat voeding een invloed heeft op de gezondheid, zo kan men nu ook stellen dat iemand al slapend gezond wordt...
Nicolas Guggenbühl, diëtist voedingsdeskundige.
Referentie: Gegevens gepubliceerd door Mindy Engle-Friedman tijdens het congres SLEEP 2007, Minneapolis, 9-14 juni 2007
|