Eten tegen huidkanker
News van : 20 juni 2007
|
Huidkankers zijn wel niet de meest voorkomende maar de incidentie ervan stijgt het sterkst. De meest frequente vormen zijn het basocellulair en spinocellulair carcinoom, die gelukkig minder ernstig zijn dan het kwaadaardige melanoom. In alle gevallen is de meest gevreesde vijand zonder twijfel de zon, met name voor mensen met een lichte huid. Maar ook voedingfactoren worden met alsmaar meer aandacht bestudeerd.
Een team van Australische vorsers heeft recentelijk een studie uitgevoerd om de verbanden te preciseren tussen voedingsgewoonten en basocellulaire en spinocellulaire carcinomen bij
1 360 volwassenen tussen 25 en 75 jaar oud. Veleer dan verbanden te zoeken tussen bepaalde voedingsmiddelen apart, hebben ze gezocht naar consumptieprofielen op basis van een vragenlijst over 38 voedingsgroepen.
Vlees of plant?
Twee verschillende consumptieprofielen zijn uit de studie gekomen als determinerend voor het risico van spinocellulaire carcinomen. Mensen met een voeding met een hoog verbruik van vlees en vetten, met veel getransformeerde voedingsmiddelen en eetwaren met een hoog suikergehalte hebben een risico op spinocellulair carcinoom dat ongeveer 80 % hoger is. Het verband is bijzonder uitgesproken bij mensen met een antecedent van huidkanker : bij hen is het risico bijna verviervoudigd !
Omgekeerd werkt een voedingsprofiel met een hoog verbruik van plantaardige producten beschermend : bij mensen met een voeding rijk aan groenten en fruit is het risico op een spinocellulair carcinoom gedeeld door 2. Een meer nauwkeurig analyse toont aan dat dit beschermend effect vooral te danken is aan het verbruik van plantaardige producten met groene bladeren (zoals spinazie, sla,...). Er werd echter geen verband vastgesteld met het basocellulair carcinoom.
Dit is de eerste van dergelijke soort studies die zich richt op voedingsgewoonten en geeft resultaten die niet verwonderlijk zijn op gebied van kanker en gezonde voeding. Ze herinnert ons eraan dat de gezondheid van de huid eveneens via goede voedingsgewoonten loopt...
Nicolas Guggenbühl, diëtist voedingsdeskundige.
Referentie: Ibiebele TI et al. Am J Clin Nutr mei 2007.
|