Magali Jacobs, diëtiste
News van : 27 juni 2007
|
Plantaardige producten staan al jaren in de schijnwerpers. Hun gezondheidsvoordelen worden alsmaar beter aangetoond. Het eten van groenten en fruit zou inderdaad bijdragen tot het voorkomen van bepaalde chronische aandoeningen zoals cardiovasculaire ziekten en sommige kankers. Dat zou vooral te danken zijn aan hun gehalte aan vitaminen en andere antioxidantia. Een recente studie draagt nog een steentje bij aan het gebouw van de argumenten in het voordeel van plantaardige voedingswaren. Daarin werd aangetoond dat een daling van het sterfterisico verband houdt met het verbruik van groenten en fruit.
In de Spaanse herberg
De epidemiologische eenheid van het Catalaans Instituut van Oncologie in Llobregat, in Spanje, heeft een studie uitgevoerd om het verband na te gaan tussen het verbruik van plantaardige voedingsmiddelen en sterfte. De onderzoekers hebben de voeding geëvalueerd van de deelnemers tussen 30 en 69 jaar oud opgenomen in de Spaanse cohorte van de EPIC-studie (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Ze hebben de sterfgevallen genoteerd : 562 van de 41 358 deelnemers op 6,5 jaar tijd. De resultaten spreken voor zichzelf : in vergelijking met de deelnemers die het minste verse vruchten gebruikten was het risico op sterfte bij hen die er het meest van verbruikten met 21 % gedaald. Bij degenen die het meest wortelgroenten aten (bieten, wortelen, selder, radijs...) was dat risico 28 % lager en 23 % lager bij de grootste verbruikers van verse groenten (met zaden van de plant: aubergine, pepers, tomaten...).
Het sterfterisico was eveneens lager bij de grootste verbruikers van vitamine C (-26%), van carotenoïden (-32%) en van lycopeen (-35%), een antioxidans van de familie van de carotenoïden, dat in grote hoeveelheid aanwezig is in tomaten.
Winnend antioxiderend vermogen
Deze micronutriënten zouden verantwoordelijk kunnen zijn voor de effecten toegeschreven aan fruit en groenten maar niet alleen zij. We mogen immers ook de totale antioxiderende capaciteit van plantaardige producten niet uit het oog verliezen want daarbij pelen ook de polyfenolen een rol, moleculen die zorgen voor de mooie kleur. In deze studie werd ook aangetoond dat het effect van de totale antioxiderende capaciteit die van vitamine C en van de carotenoïden aanvulde. Een bijkomend argument om te bevestigen dat de voordelen van plantaardige voedingsmiddelen niet kunnen toegeschreven worden aan een enkel micronutriënt maar moeten beschouwd worden als het resultaat van een breder geheel van bestanddelen waarvan alle elementen nog niet gekend zijn.
Magali Jacobs, diëtiste
Referentie: Agudo et al. Am J Clin Nutr 2007; 85: 1634-42.
|