Nicolas Guggenbühl
News van : 16/10/07
|
|
Leeftidijsgeonden maculadgeneraite (LMD) is de voornaamste oorzaak van onomkerbaar zichtverlies bij ouderen van Europese afkomst. LMD in minstens een oog treft meer dan 3,3 miljoen Europeanen, een cijfer dat kan verdubbelen in de volgende 20 jaar. Naast de medische behandeling wordt vooral gehoopt op preventie in het bijzonder via de voeding. Onderzoek betreft hoofdzakelijk de antioxidantia, stoffen die de vrije radicalen, die voortdurend in het lichaam vrijkomen en cellen kunnen beschadigen, kunnen neutraliseren. Ultra-violetstralen, zowel op de huid als in het oog, doen de aanmaak van die vije radicalen toenemen. Vandaar het belang van een voeding rijk aan antioxiderend arsenaal. Maar dan moeten die antioxidantia nog op de goede plaats inwerken, zoals in het oog. Daarom wekken bepaalde carotenoïden, met name luteïne en zeaxanthine, bijzondere aandacht. Zij kunnen zich immers opstapelen vooral in het netvlies. Ze kunnen daar de ultra-violetstralen filteren en de fenomenen van oxidatie en ontsteking beperken.
Groene kool
In verschillende zowel epidemiologische als interventiestudies werden al gunstige elementen aangevoerd in het voordeel van een mogelijke inwerking op het voorkomen van LMD door een voeding rijk aan antioxidantia en ook door inname van bepaalde antioxidantia onder vorm van supplementen. Maar de resultaten waren nog beperkt en soms tegenstrijdig. Vandaar het belang van de resultaten van de laatste studie van de AREDS-groep (Age-Related Eye Disease Study Research Group), bij een cohorte van meer dan 4 500 deelnemers tussen 60 en 80 jaar. De onderzoekers interesseerden zich vooral voor het voedingsverbruik van de vitamines A, C, E en van de carotenoïden, om na te gaan in welke mate dat in verband stond met LMD. Hun resultalten wijzen uit dat luteïne en zeaxanthine zich duidelijk onderscheiden van de andere antioxidantia : zij zijn immers de enigen die een omgekeerd significant verband vertonen met de ernst van LMD. In vergelijking met mensen in het quintiel met het geringste verbruik van die twee carotenoïden, is bij de mensen in het hoogste quintiel het risico van neovasculaire LMD gedaald met 35%, hun risico van LMD met geografische atrofie is gedaald met 55 % en het risico van grote afzetitngen in het netvlies (drusen) met 27 %.
Ziedaar nog maar eens een bevestiging van het belang veel gekleurde groenten en fruit te eten, met name plantaardige producten rijk aan luteïne en zeaxanthine zoals groene kool, spinazie, erwtjes en maïs.
Nicolas Guggenbühl, Diëtist voedingsdeskundige
Referentie: AREDS Report n°22. Arch Ophtalmol 2007;125(9):1225-1232.
|