Nicolas Guggenbühl,Diëtist Voedingsdeskundige
News van : 31/10/07
|
|
Fysieke activiteit is de belangrijkste maatregel om de energieafgifte te doen verhogen en is een onloochenbaar element geworden in het streven naar een evenwichtige energiebalans en dus een gezond gewicht De strijd tegen sedentair leven maakt trouwens - zeer terecht - meer en meer deel uit van de nutritionele strategie en is opgenomen in tal van nationale campagnes voor voeding en gezondheid. Televisie kijken is een fysieke « inactiviteit » die soms een belangrijke plaats inneemt in de 24 uren. In heel wat studies werd een verband vermeld tussen de tijd doorgebracht voor het kleine scherm en de BMI (Body Mass Index). Het verband tussen TV en obesitas is echter niet zo duidelijk en er bestaan bepaalde tegenargumenten : het feit dat de obesitas blijft toenemen terwijl de tijd voor TV niet toeneemt, dat obesitas toeneemt in de loop van de adolescentie, een periode waarin de TV-tijd afneemt en het feit dat jongens meer TV kijken dan meisjes terwijl zij toch minder obesitas hebben en meer fysiek actief zijn. Hoe dan ook, TV kijken is een van de meest sedentaire "activiteiten" die bovendien de handen vrijlaat om te eten en..op die manier de negatieve balans nog te verslechteren.
Dubbel risico
In een nieuwe studie door onderzoekers van de universiteiten van San Diego en van South Alabama, in San Diego, wordt het debat heropend omdat erin wordt aangetoond dat bij obese kinderen de tijd voor de TV nog andere schadelijke effecten heeft. Zij onderzochten 546 kinderen tussen 4 en 17 jaar met de diagnose obesitas. De kinderen en hun ouders dienden een vragenlijst in te vullen om de gemiddelde tijd voor het TV-toestel te evalueren. Die gegevens werden dan besproken met een arts.
Uit de resultaten blijkt in de eerste plaats dat de tijd voor TV in verband staat met de ernst van de obesitas. Maar verrassender: na correctie voor het ras, de plaats en de corpulentie (BMI), stelden de auteurs vast dat zowel de ernst van de obesitas als de tijd voor het kleine scherm onafhankelijke voorspellende factoren waren van hypertensie. Kinderen die 2 tot 4 uur TV keken per dag hadden een 2,5 keer hoger risico op hypertensie dan kinderen die minder dan 2 uur per dag TV keken.
Alhoewel de auteurs voorzichtig blijven over de draagwijdte van hun studie, bevestigen deze resultaten toch de pertinentie van de aanbeveling om de tijd voor het kleine scherm te beperken, een aanbeveling die in de Verenigd Staten slechts door een kinderarts op twee wordt gegeven.
Nicolas Guggenbühl, Diëtist Voedingsdeskundige
Referentie: Pardie PE et al. Zal verschijnen in het American Journal of Preventive Medicine in december 2007.
|