De Alpro Foundation is een onafhankelijke vzw die werd opgericht in 1996 als een initiatief van Alpro. Het doel van de foundation is om kennis en wetenschappelijk onderzoek op het vlak van voeding en gezondheid te ondersteunen en te bevorderen. De focus ligt daarbij op plantaardige voeding en in het bijzonder op soja. De foundation wil gezondheidsexperts en het grote publiek nog bewuster maken van de impact van ‘voeding op de gezondheid van de mens’. Ze organiseert verschillende activiteiten om deze doelstellingen te helpen bereiken, zoals conferenties, de verspreiding van een educatieve nieuwsbrief, onderzoekssubsidies, …
Damien Michotte onderzocht of natuurlijke plantenbestanddelen, namelijk fenolen, aan lijnzaadolie kunnen toegevoegd worden om de olie tegen oxidatie te beschermen. Lijnzaadolie kan worden toegevoegd als olie aan gerechten en het is vooral erg rijk aan polyonverzadigde vetzuren, vooral omega-3. Die vetzuren zijn van groot belang voor onze gezondheid en onderzoek wordt verricht naar hun effect bij o.a. hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten en kanker. De vetzuren in lijnzaadolie zijn echter ook zeer vatbaar voor oxidatie en bewaren niet gemakkelijk: ze bederven tamelijk snel. De scriptie van Damien is een belangrijke stap in het onderzoek naar de beschermende, anti-oxidatieve werking van natuurlijke fenolen in lijnzaadolie. Hij onderzocht 4 anti-oxidanten (fenolen) en kwam tot de vaststelling dat het anti-oxidant myricetine (van nature aanwezig in rode en blauwe bosbessen) het meest efficiënt zou zijn om de oxidatie van lijnzaadolie te beperken.
De Alpro Foundation Award voor Bachelors wordt dit jaar al voor de 10e keer uitgereikt. Doorheen de jaren zijn er verschillende onderwerpen aan bod gekomen, gaande van vegetarisme en diabetes over het profiel van de biologische consument tot omega-3 vetzuren en de foetus. Een gevarieerd aantal onderwerpen dus. De prijs gaat dit jaar naar Samuel Menard voor zijn werk rond prostaatkanker. Hij onderzocht de relatie tussen voeding en prostaatkanker. Hij vergeleek daarbij de voeding van 320 prostaatkankerpatiënten met 240 controlepatiënten. Opvallend was dat de prostaatkankerpatiënten veel meer vetten consumeerden (o.a. via charcuterie, boter, eieren en kaas). De controlegroep had een significant hogere inname van vis, thee, gedroogde abrikozen en groenten. Vooral tomaten en vruchten rijk aan de anti-oxidant lycopeen werden door de controlegroep meer geconsumeerd. Andere studies zijn nodig om deze resultaten te bevestigen, maar het resultaat is alleszins veelbelovend voor verder onderzoek naar de relatie tussen voeding en prostaatkanker.