Diarree wordt gedefinieerd als een verandering in de consistentie en frequentie van de stoelgang, vaak als gevolg van kiemen. Ondanks verbeteringen op het vlak van de volksgezondheid telt men elk jaar meer dan een miljard gevallen van diarree bij kinderen onder de 5 jaar. Dat levert binnen deze populatie meer dan een miljoen overlijdens op.
Toch valt acute diarree gemakkelijk te vermijden, voor zover men enkele eenvoudige voorzorgen in acht neemt:
Bij gedehydrateerde personen berust de behandeling van acute infectieuze diarree voornamelijk op orale rehydratatie-oplossingen (ORS). Het gaat er hier vooral om de gevolgen van uitdroging te voorkomen. ORS oplossingen hebben echter geen invloed op het volume of de frequentie van de ontlasting en zullen ook de duur van de diarree niet beperken. In bepaalde gevallen kunnen antibiotica nuttig zijn, maar die optie is zeker niet systematisch aan te bevelen.
Omdat er zo weinig therapieën voorhanden zijn is men op zoek gegaan naar adjuvante behandelingen. Het gebruik van probiotische stammen mag op een toenemende belangstelling rekenen. Toch zijn niet alle probiotica evenwaardig voor de behandeling van diarree. Eén stam lijkt zich af te tekenen ten opzichte van de rest: Saccharomyces boulardii.
Inderdaad lijkt dit probioticum de andere stammen te overtreffen als het erom gaat aanvallen van acute infectieuze diarree te bestrijden. Dat mag ook blijken uit de literatuurstudie die verscheen in februari 2012. Deze analyseerde meer dan 381 artikels en niet minder dan 19 gerandomiseerde klinische studies, uitgevoerd met controle, waaronder 17 studies bij kinderen.
De resultaten van deze onderzoeken tonen duidelijk de superioriteit van Saccharomyces boulardii voor de behandeling van acute diarree, niet alleen in vergelijking met placebo, maar ook in vergelijking met andere probiotische stammen:
- een kleiner risico van aanhoudende diarree op de derde dag van ziekte;
- een kortere duur van de diarree;
- een kortere ziekenhuisopname, wat ook een gunstige sociaal-economische weerslag heeft;
- een snellere en meer uitgesproken afname van het gemiddelde aantal ontlastingen na twee dagen behandeling.
Deze gunstige effecten golden slechts voor Saccharomyces boulardii alleen en niet in combinatie met andere probiotische stammen.
Voor het uitroeien van sommige ziekteverwekkers zijn antibiotica vereist, zoals metronidazol. Ook hier blijkt een aanvullende behandeling met S. boulardii merkbaar efficiënter dan een behandeling met antibiotica alleen. Komt daar nog bij dat men bij het gebruik van deze gist geen bijwerkingen kon vaststellen.
Wetenschappers hebben de werkingsmechanismen van Saccharomyces boulardii uitgebreid bestudeerd. Dit bijzondere probioticum zou over een breed werkingsspectrum beschikken:
- verminderde adhesie van ziekteverwekkers aan de darmwand;
- verbeterde integriteit van het darmslijmvlies;
- gunstig effect op stoornissen van de immuunrespons;
- productie van anti-microbiële stoffen;
- inwerking op de intestinale receptoren;
- remming van bepaalde bacteriële toxinen;
- anti-inflammatoire werking;
- trofische effecten op het darmslijmvlies en de microvilli.