.
 

Archieven> N°83 > artikel
<< previous next >>

Obesitas: 'zuivere sappen' niet schuldig?

Niet zelden worden gesuikerde dranken met de vinger gewezen met betrekking tot zwaarlijvigheid. Anderzijds bevatten zuivere vruchtensappen doorgaans niet minder calorieën of suiker dan de overige gesuikerde dranken. Volgens een recente studie zouden de sappen evenwel geen invloed hebben op de prevalentie van overgewicht bij kinderen.

Nicolas Guggenbühl diëtist, voedingsdeskundige

" HEALTH & FOOD " nummer 83, Juni - Juli 2007

het artikel drukken

De verkoop van drankjes zoals soft-drinks, nectars, smoothies, drinkyoghurt, vruchtensappen, ... zit in de lift. Meer en meer maken ze een belangrijk deel uit van de hoeveelheid ingenomen calorieën. De kaakspieren krijgen minder werk, wat de onderzoekers verontrust. Ze stellen daarenboven vast dat de energiebalans bij de inname van dranken moeilijk onder controle te houden is dan bij vast voedsel.

'Suiker en suikers

Een zuiver rationele vaststelling: de hoeveelheid suiker (ordegrootte 10 g per 100 ml) en de hoeveelheid energie (ordegrootte 40 kcal/100 ml) geleverd door een alledaags vruchtensap (appel, sinaasappel, ...), door nectars of door frisdranken, zijn vergelijkbaar met elkaar. Zelfs al is de aard van de aanwezige suiker niet dezelfde (glucose, fructose, sacharose in de zuivere vruchtensappen; sacharose in de limonades en andere dranken met toegevoegde suiker), wijst niets er op dat de invloed op het lichaamsgewicht verschillend is. Kortom, 'zuiver vruchtensap' mag dan wel als 'zonder toevoeging van suiker' bestempeld worden, het is een even grote calorieleverancier en is een even grote boosdoener als het om toename van het lichaamsgewicht gaat. In het kader van deze problematiek nam dr. Theresa Nicklas (Baylor College of Medicine, Houston) de gegevens van het Centers for Disease Control and Prevention even onder de loep. Hierin zijn data opgenomen van 3 618 kinderen, leeftijd 2 tot 11 jaar, waaruit de prevalentie van obesitas bij deze leeftijdsgroep duidelijk naar voor komt. Dr. Nicklas wilde het aandeel van de 'zuivere vruchtensappen' uit de studie lichten.

Gezondheidsvoordelen

Na analyse van de gegevens blijkt duidelijk dat er geen enkel verband kan worden aangetoond tussen het drinken van zuivere vruchtensappen (gemiddeld 116 ml per dag) en de prevalentie van overgewicht. Zelfs bij de 13 % van de kinderen die als 'grote drinkers' werden beschouwd (340 ml of meer per dag) is geen verhoogd risico op overgewicht vast te stellen. Integendeel zelfs, de kinderen die op de leeftijd van 2-3 jaar het meeste vruchtensap drinken, vertonen het minste risico op overgewicht of zwaarlijvigheid. Een ander veel gehoord vooroordeel 'kinderen die veel vruchtensap drinken, drinken minder melk' werd op basis van de gegevens uit de studie geheel ontkracht. Verder kwam aan het licht dat kinderen die zuivere vruchtensappen drinken (57 % van de kinderen doet dit niet) een veel gezondere voeding innemen. Doorgaans eten ze minder vette producten, minder verzadigde vetten, zout, toegevoegde suikers en toegevoegde vetten. Hun voeding is rijker aan belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C, kalium, magnesium, vitamines B6 en B9, ijzer en ze eten ook meer fruit. Het geheel van deze vaststellingen geeft derhalve geen antwoord op de vraag of het de vruchtensappen als dusdanig zijn die tot deze betere voedingsstatus leiden dan wel of de kinderen die er een betere levensstijl op nahouden eerder hun dorst lessen met vruchtensappen...

Nicolas Guggenbühl diëtist, voedingsdeskundige

Referenties
Bron: gegevens uit een voorstelling ter gelegenheid van de jaarlijkse bijeenkomst van de Pediatric Academic Societies, Toronto, 8 mei 2007.

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés