.
 

Dieet-Namaak> N°60
<< previous next >>

Anticholesterol : exotish, natuurlijk maar niet doeltreffend

De doeltreffendheid van een aloude gekende remedie tegen cholesterol wordt door de moderne geneeskunde in twijfel getrokken.

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 60, August/September 2003

het artikel drukken

Kent u de guggulipiden? Het is de naam van een hars afkomstig van een kleine naaldboom (Comniphora mukul of guggul) die in het noorden van India groeit en waarvan het medicinaal gebruik teruggaat tot 600 v.Chr. De toenemende vraag naar plantaardige producten die als remedie gebruikt worden in de diverse vormen van ‘natuurlijke' geneeskunde verklaart dat – enkel al in de VS – de detailverkoop van guggulipiden in 2002 steeg met 72 % , goed voor een omzet van zowat 1,3 miljoen dollar.
Naast het lovend statuut als plantaardige remedie, kunnen guggulipiden nog een aantrekkelijke waslijst van eigenschappen voorleggen. Destijds werden ze in Azië gebruikt voor de behandeling van heel wat kwalen , zoals hartaandoeningen, maar ook om de huid te verzorgen, bij maagdarmproblemen en zelfs bij diabetes! Momenteel worden ze vooral als hypocholesterolimiërend middel aanbevolen.

Sprankje hoop

Weliswaar verschenen er enkele studies die het hypocholesterolimiërend effect van guggulipiden aantonen, maar in de negen gepubliceerde studies die bij mensen werden uitgevoerd, werd er slechts in vijf gevallen met een gestandaardiseerd extract gewerkt waarvan er slechts twee als gerandomiseerd konden worden bestempeld en was er slechts één studie waarin met een placebogroep werd gewerkt. De guggulipiden zouden goed zijn voor een daling van de totale cholesterol met 11 %, het LDL met 12 % en de triglyceriden met 15 %.
Onlangs hebben Amerikaanse onderzoekers kunnen aantonen dat bepaalde guggulsteronen – de moleculen die als actieve bestanddelen van de gugguglipiden worden aanzien – in staat zijn een antagonistische werking uit te oefenen op bepaalde hormonale celkernreceptoren die betrokken zijn bij de werking van de galzuren en bij het cholesterolmetabolisme, waardoor ze hypocholesterolimiërende eigenschappen worden toegewezen. Tot op heden werd nog geen onderzoek verricht naar de veiligheid en doeltreffendheid van het extract bij een Westerse populatie, wat een onderzoeksteam van de Universiteit van Pennsylvania te Philadelphia ertoe aanzette deze lacune op te vullen.

Dubbele dosis

In deze dubbel-blindstudie werden 103 gezonde volwassenen met een hyperlipidemie aselectief in drie groepen verdeeld: de eerste nam een gestandaardiseerde dosis guggulipiden (1.000 mg/dag) verdeeld over drie innamen, de tweede deed hetzelfde maar met 2.000 mg/dag en de derde groep kreeg een placebo.

De verkregen resultaten - na acht weken - waren helemaal niet te vergelijken met de resultaten waarover men tot op heden beschikte: het gehalte aan HDL van de controlegroep daalde slechts met een klein percentage (5 %). Daarentegen werd, zowel bij de standaardgroep als bij de verhoogde dosisgroep, een lichte maar niettemin significante stijging van het LDL vastgesteld: respectievelijk 4 % (p=0,01 vs placebo) en 5 % (p=0,006 vs placebo). In vergelijking met de controlegroep werd een nettoverschil van het LDL in de twee behandelde groepen van respectievelijk 9 en 10 % vastgesteld. Er werd geen enkel effect van de behandeling op het HDL-gehalte, de triglyceriden of het VLDL vastgesteld.

Wat de veiligheid betreft rapporteerden de onderzoekers over het algemeen een goede tolerantie. Toch stelde men bij zes participanten een huidreactie vast als gevolg van overgevoeligheid. Kortom, op basis van de resultaten van deze nieuwe studie, zijn de meningen over de werking van guggulipiden verre van eensluidend. Ze riskeren meer kwaad dan goed te doen bij diegenen die ze gebruiken in de hoop op een ‘natuurlijke' wijze het cholesterolgehalte onder controle te houden.

Nicolas Guggenbühl

Ref:
Szapary PO et al. Guggulipids for the treatment of hypercholesterolemia. A randomized controlled trial. JAMA 2003;290:765-772.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés