Door Nicolas G. diëtist, nutritionist
" HEALTH & FOOD " nummer 82, Maart - April2007
|
Amerikaanse onderzoekers zetten een grootschalige gerandomiseerde klinische studie op - tot op heden de grootste in haar soort - waarmee ze het mysterie van het hypocholesterolemiërend effect van look voor eens en altijd wilden ophelderen. Hoewel het lookballonnetje duidelijk werd doorprikt, kan dat weinig consumenten overtuigen en blijven de beweringen op de bijsluiters van looksupplementen halsstarrig bij hun standpunt.
De volkswaarheden omtrent look zijn talrijk en blijven diep ingeworteld. Sommige worden als larie aanzien (bijvoorbeeld dat look vampiers tegenhoudt) terwijl andere wel als échte waarheden worden aangenomen, onder meer dat look de cholesterol kan doen dalen. Volgens sommigen zijn alle uitspraken en beweringen, in het bijzonder deze die op de bijsluiter van de talrijke voedingssupplementen worden meegestuurd, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Aanwijzingen
Evidence Based Medicine kan zich niet tevreden stellen met fragmentarische gegevens van de puzzel. Er zijn inderdaad aanwijzingen dat één van de bestanddelen in look, allicine, in staat is (in vitro) de synthese van cholesterol af te remmen. Uit tal van onderzoeken bij dieren en ook enkele studies uitgevoerd bij de mens, blijkt dat look het LDL-cholesterol doet dalen. Voor wat de menselijke studies betreft zijn de resultaten verre van eensluidend en worden ze fel op de korrel genomen. Reden genoeg om eens komaf te maken met deze aloude beweringen en tegenstrijdigheden en - op basis van de huidige onderzoeksmogelijkheden - een actuele stand van zaken op te maken. Dit is wat Christopher Gardner, Standford University Medical School, Californië samen met zijn collega's deed.
Teentjes en poeder
Aan de studie namen 192 volwassenen deel, leeftijd tussen 30 en 65 jaar. Allen vertoonden ze een matige hypercholesterolemie (LDL-C tussen 130 en 190 mg/dl). Na een voorbereidende periode op het experiment werden ze at random in één van de vier groepen ingedeeld: verse look, gedroogd lookpoeder onder vorm van supplement, extract van oude look eveneens onder vorm van supplement of placebo. De verse look werd verstopt in een gevarieerd aanbod van 12 verschillend broodjes, die (met of zonder look) aan alle deelnemers werden voorgezet (gezien de sterke geur van verse look was het uitvoeren van een echte blindstudie niet mogelijk).
De twee gekozen supplementen werden aanzien als zijnde representatief voor wat momenteel beschikbaar is op de markt. Tijdens de ganse periode van het onderzoek werd de samenstelling van de twee gebruikte supplementen continu geanalyseerd. De dosissen die in deze studie werden gebruikt lagen lager dan deze die in eerdere onderzoeken werden gebruikt, maar toch hoger dan de aanbevelingen op de verpakking vermeld: dubbel zoveel voor de gedroogde look en tussen 1.5 tot 3 maal de aanbevolen dosis voor de 'oude' look.
Het heeft geen effect!
Na zes maanden van onderzoek stelden de onderzoekers niet de minste significante verandering vast van de LDL-cholesterolwaarden, noch van de HDL, de triglyceriden of de verhouding totaal cholesterol/HDL. Dit gold voor zowel de verse, de gedroogde als de oude look.
De vorsers gooien de look evenwel niet met het badwater weg... Misschien gelden deze vaststellingen niet voor andere bevolkingsgroepen, bijvoorbeeld personen met hogere cholesterolwaarden. Ze sluiten ook niet uit dat look mogelijk andere interessante werkingen heeft (bijvoorbeeld op de fibrinolyse, arteriosclerose of bij de preventie van kanker), aspecten die wel wetenschappelijk moeten onderzocht en aangetoond worden. Besluitend stellen de onderzoekers dat bij patiënten met een matige hypercholesterolemie, de inname van een beperkte hoeveel look, noch verse, noch gedroogde look ook maar enige invloed heeft op de bloedvetten. Toch is en blijft look een onmisbaar bestanddeel in de mediterrane keuken, tot op heden nog altijd warm aanbevolen voor de gezondheid van hart- en bloedvaten!
Nicolas G. diëtist, nutritionist
Referentie: Gardner CD et al. Arch Intern Med 2007;167:346-353.
|