De laatste jaren werd door heel wat studies de hypothese ondersteund die stelt dat cacao de gezondheid van hart en slagaders ten goede komt. Door de onderzoekers werd vastgesteld dat er een gunstige invloed is van polyfenolen (krachtige antioxidantia) in cacao op de bloedsomloop. Maar tot op heden wisten we nog niet met zekerheid welke actieve molecule aan de basis van die werking lag.
Niet alle chocolades gelijk
Vorsers van de universiteit van Düsseldorf, in Duitsland, en van de universiteit van California en van de Harvard Medical School, in de VS, hebben zich over die kwestie gebogen. Ze hebben verschillende volwassen mannen onderworpen aan degustatiesessies. In de eerste sessie werden cacaodranken aangeboden die al dan niet veel flavanolen bevatten (een klasse van polyfenolen). Verdict: enkel de flavanolrijke dranken veroorzaakten een dilatatie van de arteries, zodat het bloed beter kon doorstromen. Concreet betekent dit dat de variëteiten van cacao die het meest flavanolen bevatten het meest interessant zijn en dat de chocoladesoorten met het meeste cacao het beste cardioprotectieve effect uitoefenen. En studies bij oude Indiaanse bevolkingen suggereren trouwens dat die cacaosoorten kunnen bijdragen tot een daling van de bloeddruk.
Een plantaardige noemer
Het team wetenschappers heeft dan een tweede experiment uitgevoerd: nu hebben de vrijwilligers een placebodrank of een drank rijk aan epicatechine, een belangrijk flavanol van cacao, gedronken. Resultaat: enkel de drank met epicatechine veroorzaakt een relaxatie van de bloedvaten. Ziedaar dus een van de actieve bestanddelen van chocolade voor de gezondheid van het hart.
Wat is nu het belang van de identificatie van die molecule? In de eerste plaats kunnen daardoor nieuwe theorieën ontwikkeld worden voor de behandeling van cardio-vasculaire aandoeningen. In de tweede plaats is epicatechine aanwezig in tal van andere voedingsmiddelen,voornamelijk in plantaardige : groene thee, groenten en fruit, rode wijn, druivensap en sommige soorten cacao. Dat is dus een bijkomend argument voor de positieve rol van plantaardige producten voor de gezondheid van de bloedvaten.
Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige
|