Wit of bruin brood voor de senioren? De volle graanproducten wordt soms verweten minder makkelijk verteerbaar te zijn ondanks de lange lijst van nutritionele troeven die eraan toegeschreven worden. Naast de aanbreng van vezels en interessante voedingselementen van niet of weinig geraffineerde producten, gaat consumptie van volle granen gepaard met een lagere prevalentie van cardiovasculaire aandoeningen en type 2 diabetes.
Recentelijk werd ontdekt dat bij volwassenen van middelbare leeftijd de volle granen gepaard gingen met een geringer risico op het metabool syndroom, die waaier van risico’s waaronder een verstoring van het metabolisme van glucose en van insuline, abdominale obesitas, afwijkingen in de bloedlipiden en hypertensie.
Dagboek van 3 dagen
Vorsers van de Tufs University in Boston hebben zich gebogen over de kwestie te weten of senioren bij wie stoornissen van de glycemie en van de insulinemie frequenter voorkomen dan bij jongere mensen, ook nut konden halen uit volle graanproducten. Ze hebben de voedingsstatus onderzocht van 535 senioren tussen 60 en 98 jaar oud op basis van een voedingsdagboek van 3 dagen. De metabole risicofactoren werden geëvalueerd met behulp van een bloedonderzoek.
De resultaten wijzen uit dat er een omgekeerd significant verband bestaat tussen het verbruik van volle granen en het metabool syndroom alsook met de cardiovasculaire sterfte. Omgekeerd ging de consumptie van geraffineerde graanproducten gepaard met een hogere nuchtere glycemie en met een hogere prevalentie van het metabool syndroom.
Nog maar bijkomend koren op de molen van de graanproducten, een voedingsgroep waarin de geraffineerde en de niet geraffineerde middelen niet langer gelijk mogen behandeld worden. Dat geldt nu ook voor de senioren.
Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige
|