Door Nicolas Guggenbühl
News van :
11 Oktober 2006
|
|
Volle graanproducten staan de laatste tijd volop in de belangstelling. Een nieuwe studie bij mensen toont aan dat door volle granen in het dieet op te nemen de bloeddruk gunstig wordt beïnvloed.
Er was een tijd waar de volle graanproducten ten opzichte van hun geraffineerde homologen slechts deden denken aan de voedingsvezels. Het gaat hier om een verschil in omvang maar dat is niet het enige verschil: behalve het vezelrijke zemelomhulsel is voor de benaming van vol graanproduct eveneens de aanwezigheid vereist van een kiem, met name rijk aan vitamine E. Een vol graanproduct zoals een brood is dus niet hetzelfde voedingsmiddel als een brood dat op basis van wit meel en zemelen wordt vervaardigd, ook al is het verschil aan de buitenkant niet noodzakelijkerwijs waarneembaar. Hoe dan ook, de volle graanproducten zijn een van de revelaties van de laatste jaren; er zijn alsmaar meer studies waarin hun gunstige effecten worden aangetoond, op cardiovasculair gebied, bij type 2 diabetes, bij zwaarlijvigheid en zelfs bij de achteruitgang van de cognitieve functies.
Het is op het gebied van de bloeddruk dat het laatste nieuws komt. Een studie die door het Departement van de Landbouw van de Verenigde Staten werd verwezenlijkt, heeft het effect van de toevoeging van volle graangewassen aan een dieet geëvalueerd. Het onderzoek had eveneens tot doel het effect van volle graangewassen rijk aan onoplosbare vezels (volle tarwe en volle rijst) te vergelijken met dat van volle graangewassen rijk aan oplosbare vezels (gerst).
Een vijfde van de energie
Zeven mannen, negen niet gemenopauzeerde vrouwen en negen gemenopauzeerde vrouwen met een lichte hypercholesterolemie (zoals het merendeel van de volwassenen...) volgden eerst gedurende 2 weken een zogenoemd dieet ?Step I", dat wil zeggen waar men het gehalte aan totale lipiden en aan verzadigde vetzuren matig had verminderd. Zij hebben vervolgens 20% van de aangebrachte calorieën vervangen onder vorm van een mengeling van volle graangewassen rijk aan onoplosbare vezels (volle tarwe en rijst), rijk aan oplosbare vezels (gerst) of gemengd (helft volle tarwe en volle rijst, helft gerst).
De resultaten tonen aan dat de systolische bloeddruk lager was na het dieet tarwe/rijst en het gemengd dieet tarwe/rijst en gerst. De diastolische bloeddruk en de gemiddelde bloeddruk werden door alle diëten op basis van volle graangewassen verminderd. Hoewel het hier om een studie gaat bij een beperkt aantal mensen, zullen deze gegevens het belang versterken om volle graangewassen in de voeding op te nemen. Zelfs wanneer de voeding reeds enigszins werd aangepast om de cholesterol te controleren, blijkt deze wijziging nog een bijkomend belang te hebben om de bloeddruk te verlagen. Hier werd bovendien aangetoond dat de controle van de bloeddruk niet alleen via de vermindering van het zout in de voeding verloopt. Nicolas Guggenbühl
Diëtist voedingsdeskundige
|