.
 

Archieven> N°101 > artikel
article précédent image suivante

Probiotica: boosters van het immuunsysteem

De gunstige effecten van voedingsmiddelen die probiotica bevatten, in het bijzonder de gefermenteerde zuivelproducten, worden alsmaar meer in het licht gesteld door gezondheidsprofessionals en vooral bij risicopersonen zoals kinderen, zwangere vrouwen en senioren. In tal van studies werd aangetoond dat deze micro-organismen een belangrijke rol zouden kunnen spelen niet enkel wat betreft spijsvertering en ademhaling maar ook het immuunsysteem.

" HEALTH & FOOD " Nummer 101, 2010

De probiotica worden omschreven door de Wereldgezondheidsorganisatie als levende micro-organismen die bij toediening in adequate hoeveelheden gunstig zijn voor de gezondheid van de gastheer. Tot die positieve effecten behoort het versterken van de immunitaire afweersystemen en dat werd in heel wat studies onderzocht zowel bij gezonde mensen als in bijzondere situaties.

Hulp tegen stress
Zowel fysieke als psychische stress kan zeer vaak het ontstaan van bepaalde aandoeningen inde hand werken zoals bijvoorbeeld luchtweginfecties. Er werd aangetoond dat bij mensen in een stresssituatie het gebruik van probiotica een niet te verwaarlozen voordeel bood voor het immuunsysteem.

In een onderzoek in Spanje in 2004 bij universiteitsstudenten in examenperiode werd effectief aangetoond dat door verbruik van gefermenteerde melk met yoghurtferment en een stam van Lactobacillus casei het aantal lymfocyten kon worden veranderd.

In een studie in 2007 bij Franse militairen werd eveneens het belang aangetoond van een suppletie met dit bijzonder probioticum voor de preventie van verspreiding van luchtweginfecties.


Goed voor sportlui
Voedingsgewoonten die goed zijn voor de gezondheid en voor optimale sportprestaties zijn natuurlijk belangrijk voor atleten, trainers, diëtisten en sprotartsen. Ook hier kunnen probiotica nuttig zijn want zij veranderen de microbiële darmflora en versterken aldus de immuun- en darmfuncties. De microbiële darmflora is samengesteld uit een groot aantal bacteriën in het maagdarmkanaal. Die bacteriën maken integraal deel uit van de ontogenese en van de regeling van het immuunsysteem, de barrière van het lichaam tegen infecties en dragen bij tot het behoud van de homeostase in de darm.  De interacties van de microbiële darmflora met de epitheelcellen van de darm en het cellulaire immuunsysteem oefenen gunstige effecten uit op de bovenste luchtwegen, de huid en het uro-genitaal stelsel. Er werd trouwens aangetoond dat bepaalde probiotica zoals Lactobacillus casei de eigenschap hadden om de verstoringen te corrigeren in de immuunfunctie na intensieve sportbeoefening.

Aanvullende studies zijn evenwel noodzakelijk om een antwoord te geven op de vragen over de nodige dosis-respons, het belang van effecten al naargelang van specifieke stammen, de werkingsmechanismen en ook om klinische resultaten te verkrijgen over gezondheid en prestaties.


Versterking bij het antigriepvaccin
Probiotica zoals Lactobacillus casei zouden eveneens van belang kunnen zijn bij de vaccinatie van ouderen. Iedereen weet dat antigriepvaccinatie sterk wordt aanbevolen bij senioren maar hun immuunreacties zijn vaak minder uitgesproken dan bij jongeren.

Een team Franse vorsers heeft recentelijk de impact bestudeerd van dagelijks verbruik van een melkdrank met probiotica op de immuunreactie op vaccinatie tegen 3 virusstammen van het type influenza (H1N1, H3N2 et B ) bij een populatie gezonde vrijwilligers ouder dan 70 jaar. Er werden twee gerandomiseerde multicentrische dubbelblinde studies uitgevoerd gedurende twee vaccinatieseizoenen in 2005-2006 (pilootstudie) en in 2006-2007 (confirmatiestudie).

In die twee studies werden in totaal meer dan 300 mensen gevolgd en zij duurden bijna 20 weken (7 weken voor de pilootstudie en 13 weken voor de confirmatiestudie). De resultaten toonden aan dat bij vaccinatie de mensen ouder dan 70 die dagelijks zuivelproducten met probiotica gebruikten een significant betere reactie hadden op de specifieke antilichamen dan de ouderen die deze producten met deze micro-organismen niet hadden genomen.


Dagelijks te gebruiken
Gezien de talrijke vermelde studies lijkt het dus dat de probiotica een reëel belang hebben bij het versterken van de immuunsystemen. De auteurs beklemtonen echter de noodzaak om dagelijks die micro-organismen in te nemen. Een probioticum blijft inderdaad maximaal tussen 2 en 20 dagen in de darm aanwezig. En daarom is het essentieel het gebruik van zuivelproducten op basis van probiotica niet te onderbreken om te kunnen genieten van de voordelen die zij voortdurend verschaffen.

Aangezien het hier om zuivelproducten gaat bevatten deze voedingsmiddelen bovendien calcium in zij het matige hoeveelheden die toch een bijdrage leveren tot het dekken van onze dagelijkse aanbreng van dit micronutriënt, en dat des te meer als ze dagelijks worden verbruikt.


Alexandre Dereinne, Diëtist

Referenties

Boge T, Rémigy M, Vaudaine S et al. A probiotic fermented dairy drink improves antibody response to influenza vaccination in the elerly in two randomised controlled trials. Vaccine 2009 sep 18;27(41):5677-84. Epub 2009 juil. 16.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19615959
Engels artikel; geraadpleegd in januari 2010.

Marcos A, Wärnberg J, Nova E et al.The effect of milk fermented by yogurt cultures plus Lactobacillus casei DN-114001 on the immune response of subjects under academic examination stress. Eur J Nutr. 2004 ; 6: 381-9. Epub 2004 Jul 14.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15309418
Engels artikel; geraadpleegd in januari 2010

Tiollier E, Chennaoui M, Gomez-Merino D et al. Effect of a probiotics supplementation on respiratory infections and immune and hormonal parameters during intense military training. Mil Med. 2007; 9: 1006-11.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17937368
Engels artikel; geraadpleegd in januari 2010
West NP, Pyne DB, Peake JM et al. Probiotics, immunity and exercise: a review. Exerc Immunol Rev. 2009; 15: 107-26.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
Engels artikel; geraadpleegd in januari 2010

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés