Omdat de belangstelling toeneemt en er regelmatig nieuwe producten op de markt komen, vinden zowel de medische wereld en de apothekers als de producenten van probiotica het belangrijk om een onderscheid te maken tussen gedocumenteerde en nietgedocumenteerde stammen. Door die indeling wordt het gemakkelijker om de weg te vinden tussen alle families, geslachten en soorten van probiotica.

Vandaar ook dat in juni 2010 werd de Europese Wetenschappelijke Probioticastichting (European Scientific Foundation of Probiotics) opgericht. De Stichting is gericht op specialiteiten die via de apotheek worden verdeeld en heeft als belangrijkste doelstellingen:
- Bijdragen tot de bevordering van wetenschappelijk onderzoek en een optimale communicatie over specifieke en wetenschappelijk gedocumenteerde probioticastammen in het kader van de menselijke gezondheid.
- Een label van de &European Scientific Foundation of Probiotics) toekennen, zodat de medische wereld, de apothekers en de consumenten het onderscheid kunnen maken tussen wetenschappelijk gedocumenteerde producten en andere.

De voorzitter en vicevoorzitters van de Stichting zijn respectievelijk dokter Michèle Scaillon (Kliniekhoofd pediatrische gastro-enterologie van het UKZKF) en professor Paul Rutgeers (Verantwoordelijke van de eenheid inflammatoire darmziekten van het universitaire ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven) en een vertegenwoordiger van the Belgian Menopause Society. Het Wetenschappelijk Comité (lijst bijlage, blz3) bestaat uit artsen en internationaal bekende universiteitsonderzoekers die gespecialiseerd zijn in probiotica.

De Stichting zal de labels jaarlijks toekennen op basis van een charter (bijlage, blz 3) waarin de diverse criteria werden vastgelegd en uitgaande van wetenschappelijke publicaties die worden verstrekt door de bedrijven die dit soort producten op de markt brengen.