Sinds de dageraad der tijden verzorgen mensen zich. Antropologen en etnologen zijn begonnen met het verzamelen van argumenten die doen vermoeden dat mensen dat hebben geleerd door het observeren van dieren – meer in het bijzonder mensapen – die zich verzorgen als ze ziek waren. Waarom dan ook dit patrimonium van millennia waarvan we nog niet alle voordelen benutten, laten verloren gaan op voorwaarde dat we het respecteren natuurlijk?
Recentelijk werd een opmerkenswaardig boek in een vierde versie gepubliceerd door dr. Geert Verhelst dankzij de goede zogen van Mannavita: het «Groot Handboek Geneeskrachtige Planten». Dat uitgebreide wetenschappelijke werk begint met een hoofdstuk gewijd aan een hele reeks actieve bestanddelen die aanwezig zijn in planten: flavonoïden, alkaloïden, tannines, enz. Daarna volgt een uiteenzetting over de actieve vormen (met illustraties over de producten van Mannavita) en over delen van de planten die worden gebruikt. Het essentiële deel van het boek is gewijd aan plantensoorten die nuttig zijn in de voeding en in de therapie. Zo zijn er bijna 200 monografieën, die kort zijn maar heel veel informatie bevatten.
Dit werk is zeer interessant niet alleen omwille van de rigoureuze wetenschappelijke informatie maar ook door de zeer mooie illustraties, die in overvloed aanwezig zijn. Dit boek kan voor iedere zorgverstrekker nuttig zijn, zowel fytotherapeuten als allopathische artsen, diëtisten, verpleegkundigen en apothekers. Voor mensen die geen fytotherapie gebruiken is dit een kostbare bron van informatie tegenover patiënten die zich met planten willen verzorgen of die aan zelfmedicatie doen. We vinden er niet alleen de indicaties voor elke soort in terug maar ook de interacties met geneesmiddelen en dat is zeer belangrijk.
Groot Handboek Geneeskrachtige Planten
Auteurs: Dr. Geert Verhelst
Pages: 717
ISBN: 9789080778467
Prix: 145€