Op de meest recente studiedag van de UPDLF kwam dr. Geneviève Jadoul praten over coeliakie, een auto-immune enteropathie die wordt uitgelokt door inname van gluten bij genetisch voorbeschikte mensen en die bijna een mens op 300 treft in Europa.
Zodra de diagnose van glutenintolerantie is bevestigd, is het noodzakelijk dat de patiënt een strikt glutenvrij dieet volgt voor de rest van zijn leven. Het is dan belangrijk om voedingsadviezen aan de patiënt te geven maar ook om hem etiketten op voedingsmiddelen te leren lezen zodat hij mogelijke sporen van gluten kan opsporen die in tal van eetwaren in supermarkten aanwezig zijn.
De diëtist speelt dus een belangrijke rol bij de behandeling van coeliakie aangezien die voornamelijk berust op dieetmaatregelen. Dankzij een goed gevolgd glutenvrij dieet kunnen de symptomen verdwijnen binnen enkele dagen tot zes maanden.
Om de gluten volledig te bannen uit de voeding dient een coeliakiepatiënt zoals een detective het minste spoor van gluten in zijn voeding te kunnen opsporen. Het is dan ook belangrijk hem etiketten te leren lezen. Omdat de vlag de lading niet altijd dekt kan een op het eerste zicht glutenvrij product er toch bevatten of geproduceerd zijn in een omgeving waar producten die gluten bevatten aanwezig zijn.
Behalve het opsporen en vermijden van voedingsmiddelen die gluten bevatten, is het ook van belang aan de coeliakiepatiënt de middelen te verschaffen om glutenbevattende producten te vervangen in zijn voeding. Anders wordt zijn dieet immers al zeer snel restrictief en erg monotoon. Er bestaat in de handel ook een breed gamma producten zonder gluten die probleemloos geschikt zijn voor deze patiënten om hun taak wat te verlichten.
Bij een glutenvrij dieet zijn er heel wat problemen. In de eerste plaats dient de patiënt de etiketten te leren lezen en dan «huisgemaakt» te leren koken. Als hij buitenhuis gaat eten, op restaurant, hotel, bij familie of vrienden, dient hij uit te leggen dat hij niet dezelfde gerechten kan eten als de anderen.
Afhankelijk van de moeilijkheden die de patiënten ondervinden als ze een strikt glutenvrij dieet moeten volgen, kan hun levenskwaliteit min of meer zijn verminderd en sommigen kunnen psychologische stress ondervinden zodat ze soms depressief worden.
Daarom bestaan er ook verenigingen van coeliakiepatiënten. Doel daarvan is de coeliakierpatiënten te informeren want die staan vaak machteloos tegenover de problemen bij een plots veranderen van hun dieet. Een ander doel is het hen mogelijk te maken op langere termijn zich goed te voelen. In Vlaanderen bestaat de Vlaamse Coeliakie Vereniging (VCV) sinds 1977 om het leven van coeliakiepatiënten te verbeteren. Meer informatie over de BVC op de website vcv.coeliakie.be.