.
 

Archieven> N°117 > @rtikel
article précédent image suivante

Kiwi’s, echte bondgenoten voor de spijsvertering

Kiwi’s zijn bijzondere vruchten, niet enkel door het uitzicht ervan maar ook omwille van het hoge gehalte nutritioneel interessante bestanddelen. Behalve het hoge gehalte aan vitamine C bevat de kiwi diverse substanties die interessant kunnen zijn voor spijsvertering en darmtransit.

Kiwifruit op het menu plaatsen kan zeer interessant zijn gezien de voordelen op gebied van gezondheid en vooral van de spijsvertering. Deze vruchten bevatten voedingsvezels die de darmtransit bevorderen maar ook een enzym, het actinidine, waarvan in verschillende studies werd geopperd dat het zou kunnen helpen voor de vertering van eiwitten.

Hulp bij eiwitvertering?

Kiwi’s zouden zeer nuttig kunnen zijn bij de vertering van eiwitten. In verschillende studies werd immers het enzymatisch vermogen onderzocht van actinidine, een enzym in kiwi dat eiwitten kan hydrolyseren.

Lovedeep en medewerkers van het Riddet Institute, in Nieuw-Zeeland, hebben recentelijk de invloed onderzocht van actinidine op de eiwitvertering in in vitro studies op basis van een verteringsmodel in twee fasen: een maagfase (met pepsine en een pH gelijk in de maag) en een darmfase (met pancreatine en een pH identiek aan die van de dundarm).

Tijdens de studie werden verschillende proteïnen (soja, vlees, melk en granen) geïncubeerd in het in vitro model al dan niet in aanwezigheid van groene kiwi-extract. Na doorlopen van de twee verteringsfasen werd het product van deze kunstmatige vertering met gel-elektroforese onderzocht om het verlies na te gaan van intacte eiwitten en het ontwikkelen van peptiden tijdens de in vitro vertering.

Uit de resultaten van dit onderzoek bleek dat voor de meeste eiwitten door toevoegen van het groene kiwi-extract met actinidine een substantieel meer doorgedreven vertering van de voedingseiwitten optrad in vergelijking met enkel de spijsverteringsenzymen. Door andere in vivo studies zal het mogelijk zijn deze resultaten te bevestigen.

Gemakkelijkere transit

Naast het potentiële effect op de eiwitvertering zouden kiwi’s ook constipatie kunnen helpen bestrijden en dat is een vaak voorkomend probleem want volgens bepaalde studies zou bijna 25 % van de bevolking hieraan lijden. Om het belang van kiwi’s te onderzoeken voor constipatie werd recentelijk een Belgische studie uitgevoerd bij 38 patiënten tussen 20 en 70 jaar oud met constipatie. Na invullen van de vragenlijst Rome III bleek dat 22 van de deelnemers aan chronische constipatie leden.

In totaal duurde de studie vijf weken: de twee eerste weken dienden de patiënten een normaal voedingsschema te volgen en matig fysiek actief te zijn; de drie volgende weken dienden zij naast hun gewone voeding drie kiwi’s per dag te eten.

Uit de resultaten van dit onderzoek is gebleken dat er een duidelijk significant verschil was tussen week 1 en week 5 wat de verschillende bestudeerde parameters betreft: het aantal ontlastingen was verhoogd, de mensen voelden zich meer verlicht, waren minder opgezet, de consistentie van de feces was duidelijk beter en dat na amper drie weken kiwi’s te eten. . Er werd geen enkele invloed vastgesteld van BMI, leeftijd of geslacht.

Deze resultaten tonen dus het belang aan van kiwifruit bij chronische constipatie, een probleem waardoor de levenskwaliteit van heel wat mensen kan verslechten.

Alexandre Dereinne

Referenties:

Kaur L, Rutherfurd S, Moughan P, et al. Actinidin enhances protein digestion in the small intestine as assessed using an in vitro digestion model. J. Agric. Food. Chem. 2010: 58; 5074-80.
Engelstalig artikel, geraadpleegd in november 2011.

Zespri. Effect van consumptie van kiwifruit op constipatie bij volwassen. Nederlandstalige voorstelling, geraadpleegd in november 2011


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés