.
 

Archieven> N°124 > @rtikel
article précédent image suivante

«Plant-based» menu: gebruiksaanwijzing

We benadrukken nu al ettelijke maanden het belang en de voordelen van een meer «plantaardige» voeding. Maar hoe kunnen we dat vertalen naar praktische aanbevelingen?

Als men een « plant-based » voeding volgt, betekent dat helemaal niet dat men zijn voedingsgewoonten drastisch moet omgooien. Het komt er gewoonweg op neer om enkele maaltijden wat te veranderen zodat een groter accent wordt gelegd op voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Het belang van dergelijke voeding ligt zowel in de voordelen voor de gezondheid als in de aanzienlijke impact ervan op het behoud van onze planeet.

We want you !

Voedingsdeskundigen zijn ideaal geplaatst om mensen te helpen bij het kiezen voor een meer «plantaardige» voeding. Zij hebben immers de deskundigheid om de wetenschappelijke informatie aan te passen en te vertalen in praktische aanbevelingen voor het brede publiek.

Bovendien zijn zij gewend om mogelijke remmingen te overkomen bij het aannemen van nieuwe voedingsgewoonten door bijvoorbeeld praktische adviezen te geven over aankoop, bewaring en bereiding van eetwaren.

De reden waarom iemand nieuwe voedingsgewoonten wil aannemen verschilt van mens tot mens. Het is dan ook aan de practicus om de persoonlijkheid van zijn cliënt in te schatten en zijn adviezen daaraan aan te passen. Sommige mensen zullen geïnteresseerd zijn in plantaardige voeding omdat ze op die manier gemakkelijker gewicht kunnen verliezen, terwijl anderen eerder zullen aangetrokken zijn door hun eco-verantwoordelijkheid of door de voordelen op financieel vlak van deze voeding.

In de praktijk

In een eerste fase dienen de voedingsgewoonten vastgesteld van de persoon die op consult komt. Dan kan een voedingsdagboekje nuttig zijn. Ideaal zou dat gedurende een week moeten worden ingevuld om alle voedingsmiddelen en dranken van een week te noteren. Op die manier kan de voedingsdeskundige het belang bepalen van de verschillende voedingsgroepen in het dieet van de patiënt en zijn adviezen daaraan aanpassen.

Dan is het belangrijk het principe van een « plant-based » voeding goed te doen begrijpen en uit te leggen dat het hier helemaal niet gaat om een vegetarische voeding. De producten van dierlijke oorsprong dienen gewoonweg minder te worden gebruikt ten voordele van de eetwaren van plantaardige herkomst.

Eén van de middelen om meer plantaardige en minder vleeswaren te consumeren in de voeding van Jan-met-pet is het terug in evenwicht brengen van het dieet zodat het voldoet aan de actuele voedingsaanbevelingen. Het is immers bewezen dat de meeste mensen teveel dierlijke en te weinig plantaardige producten gebruiken in vergelijking met de aanbevelingen.

Het bord herschikken

Eénmaal de doelstellingen op voedingsgebied zijn vastgelegd, dienen enkele adviezen verstrekt aan de patiënt om zijn bord te herschikken volgens de «plant-based» methode en ook voor als hij buitenshuis moet eten.

De doelstellingen afbakenen

Het afbakenen van duidelijke en precieze doelen is doorslaggevend voor het aannemen van van nieuwe voedingsgewoonten. Daarmee kunnen het vertrouwen en de motivatie van de patiënt een boost krijgen. Er mogen maximum vijf doelstellingen worden vooropgesteld en ze dienen realistisch, precies en haalbaar te zijn. Ook is het belangrijk een nauwkeurig tijdsbestek te geven aan de patiënt om ze te bereiken (3-4 weken bijvoorbeeld).

Eens die tijdsperiode is verlopen, dient de patiënt teug te worden gezien voor een debriefing. Als alles goed is verlopen, is het dan tijd om nieuwe doelen vast te leggen. Maar als sommige doelstellingen problemen geven, is het belangrijk daarover te overleggen en een oplossing te vinden om mogelijke hinderpalen te overwinnen.

De patiënt geruststellen span class="articleBody">

Indien niet alle doelstellingen zijn bereikt na de opgegeven tijdsperiode, dient men hem gerust te stellen en hem doen begrijpen dat het veranderen van een gedrag tijd vraag. Als patiënten zich op sommige dagen hebben laten gaan, mogen ze niet met een schuldgevoel opgezadeld worden: elke verandering gaat immers onvermijdelijk gepaard met momenten waarop het niet lukt.

Belangrijk is te vermijden dat de patiënt al te lange tijd terug zijn oude eetgewoonten opneemt en te begrijpen waarom hij moeilijkheden ondervindt met de vastgelegde doelen (te veel doelen, te vage, te kort tijdbestek,...).

Geleidelijk aan zullen de gewoonten uit het verleden nog maar een herinnering zijn en zal de patiënt de voordelen van dergelijke nieuwe voedingsgewoonten voor zijn gezondheid ondervinden maar ook voor zijn geweten omdat hij op die manier meehelpt om de bronnen van de planeet te bewaren.

Table: Plantaardig = lekker én eenvoudig Tabel Adviezen voor een «plant-based» voeding

Alexandre Dereinne

Referenties:

?


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés