.
 

Archieven> N°124 > @rtikel
article précédent image suivante

MACA of Peruviaanse ginseng

Maca of Peruviaanse ginseng (Lepidium peruvianum) is een heel apart aansterkend knolgewas dat duizenden jaren geleden al in Peru werd gekweekt door de Inca’s.

Door een teelt op grote hoogte in de Andes en in het zuiverste klimaat, heeft de macawortel (Lepidium peruvianum) een uitzonderlijk hoge voedingswaarde die breed de gezondheid ondersteunt. Maar bijzonder is vooral de stimulerende werking van maca op zowel het mannelijke als vrouwelijke voortplantingssysteem met verbetering van libido en vruchtbaarheid.

Omdat maca zoveel micronutriënten opslaat uit de rijke en niet geïndustrialiseerde berggrond, kan hij tekorten aanvullen bij de mens en vervult hij de rol van “adaptogeen”. Dat wil zeggen dat hij de aanpassingsvermogen vergroot bij ongunstige omstandigheden zoals stress, werkdruk, infectie, koude, veroudering en stralingsdruk. Maca geeft dan ook velen meer energie bij fysieke en mentale vermoeidheid, helpt betere prestaties te leveren, verbetert het geheugen en concentratievermogen en vergroot de afweer tegen vreemde indringers.

Stimulans van de geslachtsklieren

Dr. Chacon is een Peruviaanse arts die van Maca haar levenswerk heeft gemaakt. Wat hij met andere wetenschappers in het bijzonder hebben kunnen aantonen, is het feit dat maca een stimulerende werking heeft op de voortplantingsorganen. Dit was in het verleden al gebleken toen de Spaanse conquistadores merkten dat hun paarden door de ontberingen op de barre Andesflanken verzwakt en onvruchtbaar waren geworden. De autochtone bevolking raadde hiervoor maca aan. De uitwerking op de dieren was zo overtuigend dat men in de koloniale annalen kan lezen hoe Spanje prompt 9 ton maca eiste als belasting en ook hoe de Spanjaarden op hun beurt zelf de uitzonderlijke eigenschappen van de plant op libido en vruchtbaarheid ontdekten.

Macamiden en macaënen

Voor de stimulerende werking op de mannelijke en vrouwelijke geslachtsklieren zijn vooral de in maca voorkomende “macamiden” en “macaënen”. Deze stoffen, die behoren tot glucosinolaten (stoffen verwant aan die in broccoli), geven aan maca de volgende eigenschappen:

- een betere aanmaak van spermatozoïden. Toediening van maca gedurende 4 maand bij mannelijke vrijwilligers tussen 22 en 44 toonde aan dat zowel het spermavolume, het aantal spermatozoïden per ejaculatie als de beweeglijkheid van de spermatozoïden toenam.

- een positieve invloed op het libido en het erectievermogen van de man. In een dubbelblind, placebo gecontroleerd onderzoek werd aangetoond dat na 8 weken inname van maca het seksueel verlangen bij de man duidelijk toenam.

- een positieve invloed op het libido en op menopauzale verschijnselen zoals angst en depressiviteit bij vrouwen en dit zonder invloed op de hormonenspiegel

- een positieve invloed op de vruchtbaarheid bij vrouwen (in dierenproeven aangetoond). In een studie werden jonge teefjes van verschillende hondenrassen, die niet meer loops werden, gevoed met macapoeder. Resultaat: alle hondjes wierpen jongen.

Maca kan dus goede diensten bewijzen:

- bij verminderde seksuele levenslust, zowel bij man als vrouw

- bij verminderde vruchtbaarheid (man en vrouw). Het combineren van maca met ondermeer sterke antioxidanten (zoals astaxantine, ubiquinol en lycopeen), omega-3-vetzuren (zoals DHA) en fyto-oestrogenen nog betere resultaten opleveren.

- bij overgangs- of menopauzale klachten, voor een beter lichamelijk en emotioneel welzijn

- bij premenstruele klachten

TABEL: le MACA

Dr Jean Andris

Referenties:

Brooks NA, Wilcox G, Walker KZ, Ashton JF, Cox MB, Stojanovska L. Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) on psychological symptoms and measures of sexual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content. Menopause 2008; 15(6): 1157-62.

Gonzales GF, Amanda Cordova, Carla Gonzales, Arturo Chung, Karla Vega, Arturo Villena. Lepidium meyenii (Maca) improved semen parameters in adult men. Asian J. Andrologia 2001; 3(4): 301-303.

Gonzales GF, A. Cordova, K. Vega, A. Chung, A. Villena, C. Gonez and S. Castillo. Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. Andrologia 2002; 34(6): 367-372.

Zenico T, Cicero AF, Valmorri L, Mercuriali M, Bercovich E. Subjective effects of Lepidium meyenii (Maca) extract on well-being and sexual performances in patients with mild erectile dysfunction: a randomised, double-blind clinical trial. Andrologia 2009; 41(2): 95-9.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés