.
 

Archieven> N°127 > @rtikel
article précédent image suivante

De schijnwerpers op een vitamine

De winter met de hele stoet kleine en grote infecties brengt elk jaar opnieuw de vraag naar preventie van die infecties. En samen met die vraag komt ook een andere waarover al lang geredetwist wordt: biedt vitamine C nu wel of niet bescherming tegen winterinfecties?

Alle kinderen krijgen te maken met verkoudheden tijdens de winter. En trouwens niet alleen kinderen: ook veel volwassenen krijgen ermee te maken waardoor hun levenskwaliteit vermindert. Volgens het volksgeloof bestaat de gewoonte vitaminesupplementen te nemen, vooral van vitamine C, in een poging zich ertegen te beschermen. In een literatuuroverzicht over de behandeling van verkoudheden, vermeldt Goldman in naam van het Drug Therapy and Hazardous Substance Committee van de Société Canadienne de Pédiatrie1, de conclusies van een evaluatie van de Cochrane Collaboration. Daarin wordt besloten dat in een vergelijking tussen vitamine C en placebo, vitamine C constant een voordeel opleverde tegenover placebo voor de preventie van respiratoire2 aandoeningen. Dat was in ieder geval zo voor verkoudheden. Met vitamine C kon eveneens de duurtijd van verkoudheden bij kinderen met 13% worden ingekort.

Ook voor pneumonie?

Desondanks is het niet zeker dat vitamine C werkelijk het risico kan verminderen op een pneumonie. Er zijn echter wel goede redenen om aan te nemen dat met deze vitamine de ernst kan worden verminderd van de community acquired pneumonie (die buiten het ziekenhuis wordt opgedaan). In verschillende studies,3, 4 werd immers een lage concentratie van vitamine C aangetoond bij mensen met een pneumonie en uit dierproeven is gebleken dat deze vitamine een beschermend effect heeft tegen infecties. Er lijkt niet enkel een effect te zijn op de infectie zelf maar ook op de gevolgen ervan. Hunt et al. hebben aangetoond dat met een aanbreng van 0,2 g per dag bij patiënten tussen 66 en 94 jaar oud gehospitaliseerd voor pneumonie of voor een exacerbatie van een chronische bronchitis de ademhalingsfunctie aanzienlijk globaal verbeterde op basis van de «total respiratory score»5. En er waren minder sterfgevallen in de groep patiënten die vitamine C kregen dan bij hen die een placebo hadden gekregen6. Dat is dan een belangrijke kwestie voor de volksgezondheid, die diepgaander onderzoek verdient7.

Welk optimum?

Wat is nu de optimale aanbreng van vitamine C? In de officiële aanbevelingen over de aanbevolen dagelijkse aanbreng (ADA) wordt nu gesproken van 40 tot 110 mg in Europa al naargelang van het land8. In een gedetailleerde analyse van alle over deze vitamine beschikbare nationale en internationale gegevens is echter gebleken dat met dagelijks 200 mg een plasmaconcentratie wordt bereikt waardoor de cellen en de weefsels volop kunnen genieten van de antioxidatieve eigenschappen en andere gezondheidsvoordelen van vitamine C. Het is effectief met de hoeveelheid van 200 mg per dag dat plasmawaarden van 60-100?mol/L9 werden vastgesteld en het is bij deze gehalten dat de cellen, het plasma en de meeste weefsels een maximale quasi-saturatie hebben. Te noteren valt ook dat met concentraties boven de 70?mol/L er een zeer significante stijging is van de hoeveelheid vitamine C die in de urine wordt geëlimineerd rekening houdend met de wateroplosbare eigenschappen van deze vitamine10. Als er minder dan 200 mg vitamine C is, zal meestal zelfs een geringe bijkomende hoeveelheid een sterke verhoging geven van de plasmaconcentratie ervan.

Dr Jean Andris

Referenties:

1. Goldman R.D. Treating cough and cold: guidance forcaregivers of children and youth. Paediatr Child Health. 2011; 16(9): 564-6

2. Douglas RM, Hemilä H, Chalker E, Treacy B. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev 2007; 3: CD000980

3. Hemila H. Do vitamins C and E affect respiratory infections? [Dissertation] Helsinki, Finland: University of Helsinki; 2006, pp. 5–9, 105–121.

4. Hunt C, Chakravorty NK, Annan G et al. The clinical effects of vitamin C supplementation in elderly hospitalized patients with acute respiratory infections. Int J Vitam Nutr Res 1994; 64: 212–219.

5. Hemila H. Viatmin C and community-acquired pneumonia. Am J Resp Crit Care Med 2011; 184: 621-2.

6. Hemila H, Louhiala P ; Vitamin C may affect lung infections. J R Soc Med 2007; 100: 495-8.

7. Danone Chiquita Fruits. Bestaat er een drempel voor de consumptie van vitamine C? Persmededeling, Brussel, juli 2012.

8. Cuervo M et al. (2009). Comparison of dietary reference intakes (DRI) between different countries of the European Union, The United States and the World Health Organization. Nutr Hosp 2009; 24: 384-414.

9. Savini I, Rossi A, Pierro C et al. (). SVCT1 and SVCT2: Key proteins for vitamin C uptake. Amino Acids. 2008 ; 34: 347-55.

10. Graumlich, J.F., Ludden, T.M., Conry-Cantilena, C., Cantilena, L.R., Jr.,Wang, Y., and Levine,M. (1997). Pharmacokinetic model of ascorbic acid in healthy male volunteers during depletion and repletion. Pharm Res. 14: 1133–1139.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés