.
 

Archieven> N°128 > @rtikel
article précédent image suivante

Goed begrijpbare vermoeidheid

Niemand zal erover verwonderd zijn dat mensen met kanker vermoeid zijn. Maar wat wel verwonderlijk is, is het feit dat deze vermoeidheid door fysieke activiteit kan verbeteren.

Iedereen weet dat kankerpatiënten erg vermoeid kunnen zijn. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Er is de impact van de diagnose en een min of meer uitgesproken depressie die er op volgt, althans kort erna. Dan is er wat men de «energiekost» van de ziekte zelf noemt door de kankercellen die veel energie vreten, met name omwille van hun eigen kinetiek en de futiele cycli van hun metabolisme. Anemie komt ook bij veel patiënten voor en is een andere oorzaak van vermoeidheid. Dan zijn er nog allerlei administratieve en andere beslommeringen die de ziekte met zich mee brengt zoals ook de verplaatsingen voor de behandeling. Vermoeidheid kan bij elke kankersoort voorkomen en we geven hier enkele voorbeelden. Bij gevorderde prostaatkanker kan androgeendeprivatie een hele reeks bijwerkingen geven waaronder vermoeidhdeid1. Het zelfde werd vastgesteld bij patiënten met een kanker van hoofd of hals. Chemotherapie, radiotherapie en zelfs chirurgie hebben niet enkel rechtstreekse effecten maar kunnen ook oorzaak zijn van pijn, immobiliteit, spierafname door inactiviteit, gewrichtsstijfheid, deconditionering en vermoeidheid2.

Plaats voor oefening

Aan welke kanker de patiënt ook leidt en in welk stadium die zich ook bevindt, de behandeling omvat altijd verschillende aspecten die natuurlijk dienen aangepast aan de specifieke toestand. De uitleg die men geeft over de ziekte en de behandeling is op psychisch vlak van kapitaal belang. Maar men dient ook de symptomen te behandelen en voor elk ervan is een specifieke behandeling vereist. Eigenaardig genoeg blijkt dat voor vermoeidheid het alsmaar evidenter wordt dat fysieke activiteit gunstig kan zijn. In een systematisch literatuuroverzicht werd reeds in 2005 besloten dat door fysieke activiteit het psychisch welzijn, de fysieke tonus, nausea en diarree, depressie en angst, slaapproblemen en…vermoeidheid verbeterden3. Zelfs de overleving was beter. Bij gevorderde kanker was het risico bij mannen die 90 minuten wandelden per week aan een normaal of snel ritme het risico op sterfte door gelijk welke oorzaak 0,46 in vergelijking met mannen die minder of geen fysieke activiteit hadden4. En dat is maar een voorbeeld: in de medische literatuur zijn tal van studies die leiden tot gelijkaardige conclusies.

Energie leveren

In een enquête in de USA i 20095 werd aangetoond dat bij mannen die colonkanker overleefden, de enige variabele waarmee het behandelen met adjuvante biotherapie, zoals voedingssupplementen, kon worden voorspeld, vermoeidheid was. Aanvullende behandelingen met als doel de activiteit van de mitochondrieën te verbeteren, de energiefabrieken van de cellen, lijken gunstig in die omstandigheden. Er werd een klinische trial uitgevoerd met een middel op basis van lipiden, met als werkingsmechanisme het stimuleren van de activiteit van de mitochondrieën. Daarin werd aangetoond dat dit middel gunstige effecten gaf in de strijd tegen vermoeidheid bij patiënten met diverse soorten kanker6.

Dr Jean Andris

Referenties:

1. Scotté F. The Importance of supportive care in optimizing treatment outcomes of patients with advanced prostate cancer. The Oncologist 2012; 17(suppl 1): 23–30.

2. Karthikeyan G, Manoor UK, Supe SS. A comprehensive review of head and neck cancer rehabilitation: physical therapy perspectives. Indian J Palliat Care. 2012; 18(2): 87–97.

3. Knols R, Aaronson NK, Uebelhart D et al. Physical exercise in cancer patients during and after medical treatment: a systematic review of randomised and controlled clinical trials. J Clin Oncol 2005; 23: 3830-42.

4. Kenfield SA, Stampfer MJ, Giovannucci E et al. Physical activity and survival after prostate cancer diagnosis in the health professionals follow-up study. J Clin Oncol 2011; 29: 726-32.

5. Stein KD, Kaw C, Crammer C. The role of psychological functioning in the use of complementary and alternative methods among disease-free colorectal cancer survivors. A Report From the American Cancer Society’s Studies of Cancer Survivors. Cancer 2009; 115(18 suppl): 4397-408.

6. Nicolson GL. Lipid replacement therapy: a nutraceutical approach for reducing cancer-associated fatigue and the adverse effects of cancer therapy while restoring mitochondrial function. Cancer Metastasis Rev 2010; 29: 543–552.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés